ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Nepodceňujte sílu antioxidantů! Chraňte své zdraví

24.03.2020
Protože zdraví je to nejdůležitější, co máme, je potřeba se o něj dobře starat a chránit ho. Náš imunitní systém bychom měli neustále posilovat dostatečným příjmem vitamínů, tekutin a vyvážené stravy. Součástí této stravy by také měl být dostatek antioxidantů.
Foto: pixabay.com
Co jsou antioxidanty?
Buňky v našem těle jsou neustále pod palbou škodlivých látek. Zdrojem těchto škodlivin bývá například:
- znečištěné životní prostředí,
- stres,
- kouření,
- nevhodná strava,
- plísně.

Tyto škodlivé látky vytvářejí v našem těle nestabilní molekuly, tzv. volné radikály, kterým chybí jeden elektron. Volné radikály se tento chybějící elektron snaží ukrást ze zdravých buněk, které tím poškozují.

Boj proti volným radikálům
Naše tělo se s těmito radikály umí do určité míry vypořádat, ale pokud množství volných radikálů přesáhne určitou míru, může docházet k rychlejšímu poškozování buněk a tkání. Právě antioxidanty pomáhají tomuto poškozování zabraňovat, protože mají jeden elektron navíc, kterým krmí volné radikály, a tím je neutralizují.

Kde antioxidanty najdeme?
"Protože mezi nejsilnější antioxidanty patří hlavně vitamíny A, C a E, nejvíc jich najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, ale také v kakaových bobech nebo potravinách bohatých na fotochemikálie, tedy barevné pigmenty. Patří mezi ně čaje i koření," vysvětluje Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy.

Přirozenost na talíři
Aby byl náš boj proti volným radikálům co nejúčinnější, měli bychom jíst co nejširší spektrum antioxidantů, protože se ve svých účincích vzájemně doplňují. Držet bychom se měli hlavně přirozených antioxidantů a po chemicky upravených přípravcích a vitamínech sahat až jako po záložním plánu. Současně ale platí i pravidlo všeho s mírou.

Z kategorie ovoce jsou na tom nejlépe:
borůvky, brusinky, rybíz, maliny, ostružiny a jiné druhy lesního ovoce, třešně, hrozny, švestky apod. Uvádí se také rakytník či exotické ovoce jako aronie, acai, citrusové plody či kiwi.

TIP Věry Burešové, hlavní výživové poradkyně NATURHOUSE
"Správná porce ovoce by měla být o velikosti rozevřené dlaně nebo misky. Pro vyšší sytící efekt můžeme doplnit o několik lžic polotučného tvarohu a přidat semínka nebo ořechy. Ovoce lze konzumovat také jako čerstvé smoothie. Koho ovoce nadýmá, je možné jej povařit se špetkou skořice a hřebíčkem. Při redukci hmotnosti se vyvarujte banánům a hroznovému vínu, které obsahují nejvíce cukru."

U zeleniny platí to samé pravidlo - čím sytější barva, tím větší obsah antioxidantů, takže větší množství antioxidantů má třeba:
brokolice, špenát, rajčata, avokádo, paprika, kapusta, mrkev nebo červená řepa, ale zapomínat bychom neměli ani na cibuli nebo česnek.

Skvělým zdrojem je například skořice, majoránka, oregano, kurkuma, rozmarýn, kopr, máta, šalvěj, tymián nebo hřebíček. Mezi další potraviny bohaté na antioxidanty patří rostlinné oleje, zejména panenský olivový, celozrnné výrobky, luštěniny, houby, ořechy nebo kakaové boby (ideálně nepražené, ale antioxidanty obsahuje i kvalitní hořká čokoláda).

Vysoký obsah antioxidantů mají i některé nápoje, například hroznová šťáva, červené víno nebo zelený čaj. Zejména čaj matcha obsahuje díky svému zpracování velké množství antioxidantů.




Autor: Renata Faltejsková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Prohlížení obrázků na telefonu s plnobarevným displejem je živější

Ve světě vizuální komunikace přineslo zavedení chytrých telefonů vybavených plnobarevnými displeji revoluci v tom, jak konzumujeme obrázky. Přechod od monochromatických obrazovek k živým, plnobarevným displejům nejen zlepšil naše prohlížecí zážitky, ...

Proč mají různé telefony různá poměry stran

Při prohlížení širokého spektra chytrých telefonů dostupných na trhu je jedním z patrných rozdílů jejich poměr stran. Od tradičního poměru 16:9 po víc ...

Připravte svůj skleník na jaro: Kompletní průvodce

Jaro je tady a je čas připravit váš skleník na novou sezónu. Tento článek vám poskytne ucelený průvodce, jak na to. Od úklidu až po výsadbu, zde najde ...

Jaký je význam výběru správného mobilního telefonu?

V moderním světě se mobilní telefony staly nedílnou součástí života a práce lidí. Avšak s širokou škálou značek a modelů mobilních telefonů dostupných ...

Jak mění telefon Honor životy lidí?

Telefon Honor, inovativní smartphone, nejenže vede v technologii, ale také přináší uživatelům mnoho pohodlí a potěšení. Jeho vynikající fotografie, vý ...





Čtvrtek 28.3.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes