ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Podnikatelům hrozí od úřadů pokuty za nedodržování lhůt, přestože jim stát plnění zakázek ztížil

04.12.2020
Navzdory situaci, kdy vláda řemeslníkům, osobám samostatně výdělečně činným a podnikům zakázala nebo ztížila, případně fakticky úplně znemožnila včas plnit závazky vyplývající ze smluv uzavřených na základě veřejných soutěží a zakázek, veřejnoprávní úřady a instituce z pozice odběratelů udělují podnikatelům pokuty za prodlení s dodáním zboží nebo služeb. Hospodářská komora požádala vládu a úřady, aby smluvní sankce neuplatňovaly. Ty to však odmítly.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Pokud je někde prostor, jak může stát pomoci podnikatelům, pak je to přesně tady. Nechceme přitom, aby úřady plošně pardonovaly pokuty. Chceme, aby úřady vzaly v potaz dlouhodobě existující mimořádnou situaci a aby se se svými dodavateli dohodly na úpravě smluvních závazků, nebo prodloužení termínů dodání služeb nebo zboží, neboť jim nebo jejich subdodavatelům stát zakázal podnikat nebo je přinejmenším alespoň omezil v podnikání, a nemohou tak plnit lhůty. Neochota se tím zabývat, odmítavá či alibistická reakce vlády, ale i dalších úřadů, které jsme požádali o podporu, nás ale překvapila," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora se přitom obrátila nejen vládu, ale i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Asociaci krajů a Svaz měst a obcí ČR, aby se problémem zabývaly. Navrhovala, aby tyto centrální subjekty vydaly doporučení institucím a úřadům ve své metodické pravomoci v tom smyslu, že by se smluvní sankce za prodlení vůči podnikatelům v případech způsobených krizovými opatřeními státu neuplatňovaly.

Za předsedu vlády Hospodářské komoře odpověděla ministryně financí Alena Schillerová oficiálním dopisem, v němž uvedla, že centralizovaný metodický pokyn či doporučení vláda organizačním složkám státu (OSS) dávat nemůže.

Hospodářská komora upozorňuje, že prakticky všechny smlouvy uzavírané na základě výběrových řízení obsahují ustanovení obsahující penále nebo smluvní pokutu za nedodržení termínu dodávky zboží nebo služeb. Tyto sazby pokut jsou přitom zpravidla vysoké. Často se jedná o veřejné zakázky vysoutěžené ještě před nástupem pandemie, takže tento aspekt v nich není upraven. A pokud chybí smluvní úprava, je zadavatel dnes povinen vystavit za prodlení penalizační fakturu a trvat na jejím proplacení.

"Možnost, že by se sankcionovaný zejména drobný podnikatel dodatečně domohl soudní ochrany je časově i finančně náročná, a případná satisfakce by mnohdy přišla již pozdě, třeba po ukončení podnikání," vysvětlil právní expert Hospodářské komory Stanislav Sádovský.

Řada dalších firem má přitom z hrozby sankcí velké obavy. Příkladem je firma FOSAN s.r.o., která vyrábí a dodává sanitní vozidla zdravotnickým záchranným službám v několika krajích ČR. Kvůli vládním nařízením měla v karanténě na podzim několik svých klíčových zaměstnanců. Další zdržení dodávky jim způsobilo omezení pracovní doby státních zaměstnanců a úřadů, u kterých je nezbytné zápis přestavby vozidel vyřídit.

"Pro nás to znamená, že nejsme schopni dodat konečnému zákazníkovi (tj. ZZS ČR ) sanitní vozidla s vyplněným TP dle smlouvy a ve smluvním termínu. Pokud nedodáme sanitky dle smlouvy, hrozí nám docela slušné penále. A nejde jen o peníze. Ztráta důvěry zákazníka, ztráta dobrého jména, s tím souvisí zpoždění plateb našim subdodavatelům," posteskl si jednatel podniku Jan Ryška.

Na neochotu úřadů upravit smluvní podmínky začali narážet i řemeslníci. "Na tento problém mne upozornilo již několik zástupců řemeslných cechů, které v Hospodářské komoře zastřešujeme. Navzdory zamítavé reakci vlády ale stále věřím, že ještě přehodnotí svůj postoj a úřadům vydá alespoň doporučující pokyny, jak mají covidovou situaci při plnění zakázek zohlednit," uzavírá viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer.

Zdroj: Hospodářská komora ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Vláda sníží energeticky náročným firmám poplatek za obnovitelné zdroje

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náročností. V průměru se jim tak dle odhadu ERÚ sníží měsíční platba za rezervovaný příkon z původně ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...

Návrh novely insolvenčního zákona zkrátí a zjednoduší proces oddlužení

Vláda ve středu na svém jednání schválila novelu insolvenčního zákona. Ta mimo jiné zajistí, že v případě úpadku se fyzické osoby budou moci rychleji ...

Objem poskytnutých hypoték se v květnu opět zvýšil

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 mld. Kč. Meziměsíčně se tak objem poskytnutých hypoték zvýšil o 17 %, zatímco v ...





Čtvrtek 28.3.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes