ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Krásná zahrada potěší srdce i duši. Jak zařídit, aby byla dokonalá?

03.02.2021
Stále více lidí si pořizuje namísto bytů ve městech nemovitosti na venkově a v satelitních vesnicích. A mnozí další sní o vlastním domku se zahradou, případně o chatě či chalupě. A není se čemu divit. Děti se na zahradě mohou do sytosti vyřádit a nejedni rodiče jim na ni rádi pořídí i pískoviště a dětské hřiště s rozmanitými herními prvky, případně dětský domeček či trampolínu. Dospělí zase ocení posezení na terase, které poskytne za teplých dnů prostor pro stolování i odpočinek. Stín zajistí nejen stromy, ale také pergola, případně altánek. Vášniví zahrádkáři si zase zajisté vyhradí část zahrady pro pěstování zeleniny a okrasných květin. A ti, co nemají v blízkosti vhodnou vodní plochu, si mohou na zahradu pořídit bazén, v němž si užije vodní hrátky celá rodina. Fantazii se meze rozhodně nekladou.
Ukázky realizací | Zdroj: facebook.com/zahradyhastik

Realizaci zahrady a péči o ni lze svěřit profesionálům


Aby byla zahrada opravdu krásná, je třeba ji správně vyprojektovat a také se o ni náležitě starat. Každý na to však nechce být sám. V takovém případě je vhodné obrátit se na profesionály, mezi něž patří firma
Zahrady Hastík, poskytující své služby již přes 30 let, pro kterou je přání zákazníka a kvalitně odvedená práce na prvním místě.

Návrhy zahrad


Vyprojektování zahrady je vhodné svěřit odborníkům, zejména jedná-li se o rozsáhlejší pozemek, případně pokud mají být v projektu zahrnuty náročnější terénní úpravy a rozmanité atypické prvky. Samotný proces návrhu zahrady začíná první konzultací, kterou firma Zahrady Hastík nabízí zdarma a v rámci které jsou upřesněny veškeré požadavky. Dalším krokem je grafický návrh, který je v případě realizace firmou Zahrady Hastík také zdarma. Posledním krokem návrhu zahrady je osazovací plán a položkový rozpočet. Celé dílo je možné rozdělit na etapy, které lze dělat podle požadavků a finančních možností zákazníka.

Realizace zahrad


Vybudovat zahradu není jen časově náročné, ale také namáhavé. Při úpravách terénu je vhodné využít techniku, ale při sázení, budování chodníčků či stavbě altánku a pergoly se vyplatí využít služeb odborníka. Jelikož zahrada musí fungovat jako praktický a estetický celek, při využití služeb odborníka ušetříte čas i námahu a vyhnete se tak dalším potřebným úpravám a opravám, které by se do budoucna při špatném postupu mohly projevit.

Údržba zahrad


Starat se o zahradu je časově náročné. Profesionální zahradník navíc přesně ví, co a kdy zahrada potřebuje. Ať už potřebujete odborný střih stromů a keřů, chemické ošetření, odplevelení, údržbu trávníku, doplnění kačírku nebo mulčovacího materiálu do výsadeb, frézování pařezů, údržbu závlahového systému nebo jen zazimování zahrady, pomoc od odborníka přijde vhod v jakémkoliv ročním období.

Závlahy


Dostatek vláhy je pro krásnou zahradu zcela nezbytný. Správné řešení zavlažování je proto zásadní záležitostí, již se rozhodně nevyplatí podcenit, jelikož šetří Váš čas i peníze. Realizaci automatického závlahového systému je dobré řešit již při návrhu zahrady. Na pozemku se vytyčí, kde budou umístěny postřikovače a kudy povedou výkopy pro uložení potrubí a elektroinstalace. Závlahu lze samozřejmě řešit také v již založených zahradách.

Gabiony


Zpevnění srázů estetickými kamennými výztuhami je nejen vysoce funkční, ale také estetické. Gabiony jsou vhodné jako opěrné a okrasné zídky, ploty, obklady stěn, schodiště, vertikální zahrady, dále při úpravě koryt a břehů vodních toků atd. Mezi hlavní výhody gabionů patří především nízká pořizovací cena ve srovnání s klasickými konstrukcemi, vynikající odolnost vůči povětrnostním podmínkám, velmi krátká doba realizace, stabilita a přírodní vzhled.

Vodní prvky


Zahradní jezírka, rybníčky a potůčky mají svůj osobitý půvab. Dodávají prostředí romantický vzhled a v létě příjemně osvěží. Vodní prvek v zahradě může mít různou velikost i tvar, voda může být v pohybu nebo stojatá.

Přesazování stromů


Někdy je ideálním řešením zasadit na zahradu již vzrostlé stromy, jindy je zase škoda skácet strom, který lze i přesadit na jiné místo. Přesazuje se kvalitní nebo vzácný rostlinný materiál. Záleží na konkrétní dřevině, jejím druhu a celkovém zdravotním stavu. Úspěšnost ujmutí přesazovaných vzrostlých stromů je uváděna jako 50%, proto je nezbytné tento krok vždy konzultovat s odborníkem.

Kácení a ořez stromů


Stromy potřebují pravidelně prořezávat větve. A pokud dojde k jejich poškození přírodními živly či věkem, může být nutné některý pokácet. Ani samotné kácení stromů není jednoduché, a pokud rovnou nevyhledáte služby profesionálů, je třeba respektovat a dodržovat určité podmínky.

Betonová imitace dřeva


Velice oblíbeným stavebním materiálem pro zahrady je v posledních letech betonová imitace dřeva, která svým aktraktivním vzhledem zhrublého, omšelého dřeva včetně suků, letokruhů i drobných nedokonalostí skvěle imituje strukturu kmenů, zároveň je však vysoce odolná. Výrobky lze použít jak v interiéru, tak v exteriéru na chodníky, schody, k bazénům, k altánům, na terasy, do pergol, do zimních zahrad, na ohraničení záhonů atd.

Všechny tyto služby nabízí firma Zahrady Hastík. Stále ještě váháte na koho se obrátit?

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:
Související:

Další články z rubriky Magazín

Dámské boty na podpatku: Víte, jak je nosit ke kalhotám?

Ani v dnešní "době teniskové" nepropadněte dojmu, že ke kalhotám patří výhradně tenisky. Naopak. Pokud chcete vystoupit z davu, vsaďte na lodičky. Z dámských bot na podpatku a kalhot lze vytvořit až neuvěřitelné množství outfitů. Tato kombinace, ...

Prohlížení obrázků na telefonu s plnobarevným displejem je živější

Ve světě vizuální komunikace přineslo zavedení chytrých telefonů vybavených plnobarevnými displeji revoluci v tom, jak konzumujeme obrázky. Přechod od ...

Proč mají různé telefony různá poměry stran

Při prohlížení širokého spektra chytrých telefonů dostupných na trhu je jedním z patrných rozdílů jejich poměr stran. Od tradičního poměru 16:9 po víc ...

Připravte svůj skleník na jaro: Kompletní průvodce

Jaro je tady a je čas připravit váš skleník na novou sezónu. Tento článek vám poskytne ucelený průvodce, jak na to. Od úklidu až po výsadbu, zde najde ...

Jaký je význam výběru správného mobilního telefonu?

V moderním světě se mobilní telefony staly nedílnou součástí života a práce lidí. Avšak s širokou škálou značek a modelů mobilních telefonů dostupných ...





Čtvrtek 18.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes