ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Na co si dát při nákupu burčáku pozor

09.09.2021
Na přelomu léta a podzimu se začíná burčák prodávat na každém rohu a nechybí téměř na žádném trhu, jarmarku či podobné akci. Nabízejí ho také vinárny a další kamenné provozovny. Prodávat se smí od počátku srpna až do 30. listopadu. Ne vždy jde ale o pravý nefalšovaný burčák. Na co si dát při nákupu burčáku pozor?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Označení "burčák" mohou nést jen nápoje vyrobené z hroznů vinné révy, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky v daném kalendářním roce. Pokud někdo pod názvem burčák prodává zkvašený mošt z hroznů dovezených ze zahraničí, jedná se o klamání spotřebitele. Na vině je buď neznalost prodejce, nebo úmyslně chybné označení. Pokud by prodejce nápoj označil jako částečně zkvašený hroznový mošt, bylo by vše v pořádku. Informace, zda jde o burčák, či částečně zkvašený hroznový mošt, musí být podle zákona vždy uvedena viditelně spolu s údaji o místě původu a o tom, kdo nápoj vyrobil.

Narazit na kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničí vydávající se za burčák může být stále ta lepší varianta. "Někteří prodejci se snaží burčák pančovat, například ředit vodou. Přídavek vody je přitom jedním z nejčastějších prohřešků, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce každoročně odhalí. V kontrolovaných vzorcích se objevují také syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý či etanol z přidaného cukru," uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Na co si dát pozor, abyste si nekoupili pančovaný burčák? Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatavou barvu. Rozhodně by neměl být nahnědlý. Hnědá barva by mohla poukazovat na ředění jablečným moštem, na starý burčák či kvašený mošt vyrobený z plesnivých bobulí. Narezlá či téměř průzračná barva ukazuje na mošt ředěný vodou. Naopak usazeniny nejsou na škodu. Okem patrné by měly být také bublinky oxidu uhličitého, kvůli kterému se nedoporučuje láhve s burčákem dovírat.

Dobrý burčák lze poznat také podle jeho aromatu. "Neměl by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová. Měly by v ní být patrné jednotlivé odrůdy vinné révy," vysvětluje Eduarda Hekšová. A dodává: "Na začátku sezóny jsou to Irsai Oliver a Müller Thurgau. Později v sezóně se objevuje burčák z Veltlínského zeleného, Muškátu moravského a Chardonnay. Růžový či červený burčák přichází ke slovu tradičně až zhruba v polovině září."

Že něco není s nabízeným produktem v pořádku, vám může naznačit také cena. Litr burčáku lze vyrobit zhruba z dvou kilogramů vinné révy. Letošní burčák by se měl prodávat zhruba za 70-80?korun za litr. Nižší cena by ve vás měla vzbudit podezření.

Kromě vzhledu a vůně byste měli prověřit také prostředí, v jakém se prodává. Ideální je kupovat dobře vychlazený burčák. Nekupujte si burčák, který je vystaven velkému teplu a přímému slunci. Teplo totiž urychluje kvašení. Dejte si pozor i na stáří. Správný burčák by neměl být starší tří dnů.

Jak vzniká burčák? "Zpracování vinné révy v mošt začíná co nejdříve po sklizni, aby se uchovala kvalita hroznů. Vinný mošt kvasí v sudech či tancích při teplotě 15-30 °C po dobu jednoho či dvou týdnů. Cukr přirozeně obsažený v bobulích vinné révy přeměňují kvasinky na alkohol a oxid uhličitý. Burčák musí obsahovat alespoň jedno procento alkoholu - obvykle se však jeho množství pohybuje okolo čtyř až šesti procent," uzavírá Eduarda Hekšová.

Zdroj: dTest
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Magazín

Hořčík se dá aplikovat i skrze kůži

Většina lidí vůbec neřeší, jestli dostává ze stravy do svého těla dostatečné množství vhodných živiny nebo nikoliv. Případný nedostatek v lepším případě odhalí náhodný test během lékařské kontroly, v tom horším negativní zdravotní ...

Je na čase skoncovat s reklamou založenou na sledování chování spotřebitelů na internetu

Na internetu jsou spotřebitelé dennodenně vystaveni rozsáhlému komerčnímu sledování. Nejenže to narušuje jejich soukromí, ale může to vést i k manipul ...

Spořicí účet nebo termínovaný vklad?

Umění hospodařit s penězi patří mezi nejtěžší disciplíny světa dospělých. Pro mnoho lidí představuje výplata jediný zdroj příjmů, z něhož je třeba kaž ...

Chytrá investice do zlata jako ochrana před inflací

Mnoho lidí si stále více začíná všímat, že inflace je skutečný problém. Ceny jdou nahoru i u běžných komodit, ale platy se příliš nezvyšují. Pokud si ...

Podnikání, které odolalo krizi

Na rozdíl od podnikatelů z mnoha průmyslových odvětví a odvětví postižených krizí, majitelé autoservisů zabývajících se čištěním filtrů DPF zaznamenal ...





Neděle 19.9.2021
Zlínský kraj
Další regiony »






O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Partneři portálu | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2021 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS
Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte. Další informace najdete zde.