ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

O kolik se konkrétně zvýší důchody?

13.09.2021
Průměrný starobní důchod se od prvního ledna 2022 zvýší o 805 korun. V této sumě je zákonný růst (v průměru o 505 korun), tzv. valorizace, a tři sta korun, které navíc prosadila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Zmíněný průměrný starobní důchod bude po celkovém zvýšení o 805 korun dosahovat částky 16 280 korun, což odpovídá zhruba 43 procentům průměrné mzdy. Nárůst oproti letošnímu roku bude představovat 5,2 procenta, pokud by se neschválilo přilepšení o 300 korun, pak by to bylo jen o 3,3 procenta. Kromě toho se promítne do výše důchodu i valorizace základní výměry o 350 korun. Zjednodušeně se dá říct, že si běžný důchodce (neplatí to například pokud dostáváte důchod i ze zahraničí) polepší nejméně o 650 korun.

Udělejte si představu, jak na tom budete

Uváděný průměr je ale jen statistické číslo. Jak si polepší lidé s různými důchody ukazuje následující tabulka, která obsahuje modelové příklady:



"Vše se zdražuje, a důchodci si zaslouží dostat přidáno. Paušální zvýšení jsme prosadili také proto, aby na tom nebyli biti ti, co mají nižší penze. Jsem ráda, že se tento bonus podařilo schválit včas, aby mohly vyšší důchody platit už od prvního ledna," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ta připomněla, že důchody se v době, kdy je ministryní, zvyšovaly každoročně v průměru o 900 korun. Loni navíc penzisté získali jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun.

"Do letošního výpočtu se promítá především nižší růst reálných mezd způsobený koronavirovou krizí," vysvětlila Jana Maláčová.

300 korun pomůže tomu, aby se rozdíly v důchodech nezvětšovaly

Konkrétní zvýšení důchodu se bude vypočítávat tak, že se k základní výměře připočte 350 Kč (v příštím roce bude činit tato základní výměra 3900 korun). K procentní výměře se pak připočte 1,3 procenta její nynější hodnoty a také 300 korun.

Pokud by se nepodařilo prosadit 300 korun navíc, pak by si například důchodce s příjmem 8000 korun polepšil jen o 408 korun, zatímco ten, kdo pobírá 20 tisíc, by dostal navíc 564 korun. U vyšších částek by se pomyslné nůžky rozevíraly ještě více.

"Přitom právě pro důchodce s nízkými příjmy je každá stokoruna výrazným přilepšením. Díky 300 korunám navíc je navýšení mnohem spravedlivější," konstatuje Jana Maláčová.

Novinky od roku 2023

Obě komory parlamentu už v létě odsouhlasily i další změny, které budou platit od začátku roku 2023. Půjde o tzv. výchovné, které by mělo všem primárně pečujícím rodičům o děti přilepšit k důchodu o 500 Kč za každé vychované dítě. "Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému," vysvětluje Jana Maláčová. Schválený byl dřívější odchod do důchodu u záchranářů. Záměrem MPSV je i dřívější odchod do důchodu u pracovníků v náročných profesích, aniž by se měnila výše jejich penze. "Dál za ně budu bojovat! Zaslouží si to," dodala ministryně, s tím, že by mělo jít například o horníky, svářeče, brusiče, kováře nebo specializované sestřičky.



Zdroj: MPSV
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Město Kroměříž si pietními akty připomene květnové události roku 1945

Významná výročí související s osvobozením Československa i samotného města Kroměříže si opět připomenou zástupci radnice, obyvatelé města i členové některých organizací při květnových slavnostních setkáních. "Na letošní rok připadá 79. výročí ...

Krajská nemocnice T. Bati obhájila statut vysoce specializované onkogynekologické péče

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně získala znovu po pěti letech statut onkogynekologického centra. Po vyhodnocení Ministerstva zdravotnictví ČR se sta ...

O Velikonocích zkomplikuje zlínskou dopravu rekonstrukce železničního přejezdu u Lidlu

Dopravu ve Zlíně zkomplikuje o Velikonocích kompletní uzavírka vytíženého železničního přejezdu na Podvesné XVII (u Lidlu). Rekonstrukce přejezdu přer ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Letecké muzeum v Kunovicích získalo unikátní dopravní letoun L-410

Do rodných Kunovic na Uherskohradišťsku se po více než 40 letech od svého prvního vzletu vrací dopravní letoun L-410 UVP-T s trupovým číslem 0731 (v l ...





Pátek 29.3.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes