ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Zlato je pro investici více než vhodná komodita

07.10.2021
Není pravdou, že pro investování do čehokoliv potřebujte miliony na kontě a velké znalosti v oboru. Určitě se jedná o ideální startovní pozici, nicméně není zcela nezbytná ani jedna z výše vyjmenovaných podmínek.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Investovat můžete klidně i pár tisíc, důležité je jen vědět do čeho. Patříte-li v tomto směru mezi začátečníky, měli byste si vybrat něco jistějšího, než jsou cenné papíry. Jednou z těch nejideálnějších komodit je zlato.

Neutrácejte, co nemáte


Ještě, než se pustíte do nákupu zlata, měli byste si vše pořádně nechat projít hlavou. Hlavně zhodnoťte, zdali na to vůbec máte. Hodně začínajících investorů udělalo hrubou chybu, jelikož použili peníze, které byly určeny na úplně jiné věcí.

Pokud jde o finance na auto, případně na dovolenou, budiž. Bez obojího se dá relativně normálně žít, ovšem nemít na nájem či hypotéku, jelikož všechny peníze padly na zlato, není jenom nerozumné, ale zcela pitomé.

Investice do čehokoliv vám nezaručí jistý zisk, a to ani v případě, že jde o zlato. Vždy automaticky počítejte se ztrátami a používejte proto pouze peníze, jež můžete postrádat. Nežeňte se zbytečně do finančních problémů!

Vhodný materiál nejen pro šperkaře


Zlato, podobně jako třeba stříbro, si udržuje dlouhodobě poměrně stabilní hodnotu nejen díky svému omezenému množství, ale rovněž za to může i jeho vodivost. Vodivý je kdejaký kov, nicméně zlato v tomto ohledu patří mezi absolutní špičku.

Tato vlastnost je oceňována hlavně v elektroprůmyslu, kde se žlutý kov dává do ledasčeho. Hlavně výrobky prémiové kvality se mohou pochlubit plošnými spoji vytvořenými částečně ze zlata. Není ho však samozřejmě tolik, aby se na tom dalo nějak vydělat. Používá se jen stopové množství, jinak by elektronika stále násobně více než je dnes běžné.

S nákupem i prodejem počkejte na vhodnou dobu


Pro drobného investora není vhodné nakupovat zlato kdykoliv se mu zalíbí. Je potřeba si najít vhodnou chvíli. Nejlepší čas k nakupování je v časech burzovního klidu.

Prodávat byste pak měli naopak v dobách ekonomicky nepříliš stabilních. Tehdy se cena šplhá nahoru, jelikož je o tuto komoditu největší zájem. Nemusíte však čekat pouze na velké ekonomické výkyvy. I bez nich se dá zlato výhodně prodat.

Musíte však sledovat události, které se mohou na ceně promítnout. Nejčastěji se jedná o havárie v dolech, povodně nebo náhlé finanční potíže těžařských společností zaměřující se primárně na dolování zlata.

Jsou lepší cihly nebo mince?


Chcete-li si koupit zlato k investičním účelům, nemůžete si pořídit sadu prstenů nebo náhrdelníků. K tomuto účelu mohou sloužit pouze slitky, případně zlaté mince.

Slitky má cenu nakupovat hlavně v případě, kdy chcete investovat vyšší částku. Cihličky mohou mít podle velikosti a ryzosti různou hodnotu. Nemá příliš smysl pořídit si třicet cihliček, každou po tisícikoruně. Daleko praktičtější je sáhnout po slitku za třicet tisíc. Vaše investice bude takto mnohem skladnější.

Mince jsou určené spíše pro investice nižšího řádu, i když to nemusí být vždy pravda. Hlavně sběratelské kousky, na kterých je vyobrazený třeba Karel IV. nebo Bedřich Smetana, mohou mít velkou hodnotu.

Kam zlato schovat?


Jsou lidé, kteří své cennosti stále strkají do matrace či pro ně mají ve stole speciální šuplík. Mnohem prozíravější je však pořídit si trezor. Přeci jen nikdy nemůžete vědět, kdy se k vám vloupá zloděj. Ten v matraci nebo v šuplíku vaše zlato bez potíží najde.

Ano, trezor samozřejmě je velkým magnetem, ovšem je-li dostatečně bytelný, nemá ani sebelepší bytař šanci do něj bez dynamitu proniknout. A brát ho s sebou také jistě nebude.

Alternativou může být bankovní trezor, ale za ten je potřeba pravidelně platit.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Dámské boty na podpatku: Víte, jak je nosit ke kalhotám?

Ani v dnešní "době teniskové" nepropadněte dojmu, že ke kalhotám patří výhradně tenisky. Naopak. Pokud chcete vystoupit z davu, vsaďte na lodičky. Z dámských bot na podpatku a kalhot lze vytvořit až neuvěřitelné množství outfitů. Tato kombinace, ...

Prohlížení obrázků na telefonu s plnobarevným displejem je živější

Ve světě vizuální komunikace přineslo zavedení chytrých telefonů vybavených plnobarevnými displeji revoluci v tom, jak konzumujeme obrázky. Přechod od ...

Proč mají různé telefony různá poměry stran

Při prohlížení širokého spektra chytrých telefonů dostupných na trhu je jedním z patrných rozdílů jejich poměr stran. Od tradičního poměru 16:9 po víc ...

Připravte svůj skleník na jaro: Kompletní průvodce

Jaro je tady a je čas připravit váš skleník na novou sezónu. Tento článek vám poskytne ucelený průvodce, jak na to. Od úklidu až po výsadbu, zde najde ...

Jaký je význam výběru správného mobilního telefonu?

V moderním světě se mobilní telefony staly nedílnou součástí života a práce lidí. Avšak s širokou škálou značek a modelů mobilních telefonů dostupných ...





Pátek 19.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes