ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Doprava na Zlínsku v roce 2021: Které dopravní prostředky způsobily nejvíce nehod?

10.02.2022
Nepozornost, porušování pravidel provozu a alkohol za volantem - to je několik hlavních příčin autohavárií, ke kterým na silnicích dochází dnes a denně. A ani obyvatelé Zlínska se dopravním nehodám v minulém roce bohužel nevyhli.
Ilustrační snímek | Zdroj: Unsplash.com/Nabeel Syed
Podle statistik dopravní policie počet nehod ve Zlínském kraji přesáhl 4,5 tisíce, což oproti roku 2020 představuje nárůst o necelých 5 %. Více než třetina těchto nehod se odehrála přímo na Zlínsku a vyžádala si celkem devět usmrcených - tedy o šest více než v předchozím roce.

Největší podíl na nehodách měli přirozeně řidiči osobních automobilů, kteří se celorepublikově podíleli téměř na polovině z nich. Nejsou to ale pouze oni - jaké dopravní prostředky měli na nehodovosti největší účast?

Druhou příčku zaujímají nákladní automobily


Kdybychom nehody rozdělili podle typu vozidla, hned druhou příčku by zaujímaly nákladní automobily, které se v rámci celého Česka podílely na 7 % všech nehod. Velký skok oproti osobním automobilům má prostý důvod - kamionů se na silnicích pohybuje méně, i když se nám někdy zdá, že je tomu naopak.

Na druhou stranu však kvůli své obrovské hmotnosti často způsobují větší škody, a to jak na majetku, tak i na zdraví. Velké i malé logistické firmy a stejně tak i živnostníci jsou proto povinni mít nákladní vozidla řádně pojištěná.

Pakliže by totiž pojištění neměli, způsobené škody by museli hradit z vlastní kapsy, což by mohlo vést i ke krachu celého podniku. Na nehody na cestách se pochopitelně vztahuje více pojistných produktů, povinné ručení však představuje naprostý základ, jelikož povinnost jeho sjednání plyne ze zákona.

I když povinné ručení na nákladní automobil vyjde dráž než produkty určené pro osobní vozidla, stále se nabízejí možnosti, jak ušetřit. Před obnovením pojistky se logistickým firmám i živnostníkům vyplatí rozhodit sítě a zjistit, zda byste někde nezískali stejné nebo dokonce lepší podmínky za nižší cenu. Vše je dnes možné vyřešit online, takže ani nejde o tak výraznou časovou investici, rozdíl však může být markantní.

Obrovská část řidičů z místa nehody ujela


Pojďme se ale vrátit o příčku zpátky. Mezi osobními a nákladními vozy totiž stojí ještě jedna skupina řidičů - ti, kteří z místa nehody ujeli. A jejich počet není zanedbatelný, tvoří totiž necelou pětinu všech nehod, ke kterým v Česku během loňského roku došlo.

Řidiči bohužel často zapomínají na to, že se dopouštějí přestupku a v některých situacích dokonce trestného činu. Jejich nedbalost si je ale v mnoha případech zase najde.

Spousta frekventovaných míst je totiž neustále snímána kamerami, díky čemuž mohou policisté podle záznamů viníka identifikovat. Ten pak může čelit pokutě v řádu několika tisíc korun, a pokud se takto zachová opakovaně, může přijít o řidičský průkaz na několik měsíců.

Havárie způsobují i nemotorová vozidla


I když se jedná pouze o zlomek dopravních nehod, viníky v mnoha případech bývají také cyklisté nebo řidiči jiných nemotorových vozidel, jako jsou například stále populárnější elektrokoloběžky. Dohromady mají na svědomí zhruba 2 % všech nehod v Česku.

Na rozdíl od řidičů nákladních a osobních aut však majitelé těchto dopravních prostředků povinné ručení za běžných okolností mít nemusí. To pak situaci komplikuje v rámci pokrytí způsobených škod, které pak musí viník platit z vlastní kapsy. Pokud se ho tedy podaří odhalit - kola ani elektrokoloběžky totiž nabývají opatřené registrační značkou.

A jaké z toho plyne poučení? Při pohybu na dopravních komunikacích by měl být obezřetný opravdu každý - ať už jde o řidiče osobního či nákladního automobilu, cyklistu nebo chodce. Pro vznik nehody, která se pro někoho stane osudnou, totiž stačí opravdu málo, následky však mohou být fatální.

Autor: Kateřina Kubíková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Dámské boty na podpatku: Víte, jak je nosit ke kalhotám?

Ani v dnešní "době teniskové" nepropadněte dojmu, že ke kalhotám patří výhradně tenisky. Naopak. Pokud chcete vystoupit z davu, vsaďte na lodičky. Z dámských bot na podpatku a kalhot lze vytvořit až neuvěřitelné množství outfitů. Tato kombinace, ...

Prohlížení obrázků na telefonu s plnobarevným displejem je živější

Ve světě vizuální komunikace přineslo zavedení chytrých telefonů vybavených plnobarevnými displeji revoluci v tom, jak konzumujeme obrázky. Přechod od ...

Proč mají různé telefony různá poměry stran

Při prohlížení širokého spektra chytrých telefonů dostupných na trhu je jedním z patrných rozdílů jejich poměr stran. Od tradičního poměru 16:9 po víc ...

Připravte svůj skleník na jaro: Kompletní průvodce

Jaro je tady a je čas připravit váš skleník na novou sezónu. Tento článek vám poskytne ucelený průvodce, jak na to. Od úklidu až po výsadbu, zde najde ...

Jaký je význam výběru správného mobilního telefonu?

V moderním světě se mobilní telefony staly nedílnou součástí života a práce lidí. Avšak s širokou škálou značek a modelů mobilních telefonů dostupných ...





Sobota 20.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes