ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Národní šampionát historických vozidel na startu

03.06.2022
Letos odstartuje již 28. ročník oficiálního mistrovství České republiky - Poháru historických vozidel Asociace veteran car clubů Autoklubu ČR. Jedná se o seriál deseti veteránských soutěží, z nichž pět se koná na Moravě, pět v Čechách.
Foto: autoklub.cz
Šampionát je pořádán jak pro automobily, tak i pro motocykly, a to v kategoriích do roku výroby 1945, 1946-1970 a od roku 1971. Zároveň je klasifikován absolutní vítěz s nejvyšším počtem bodů. Slavnostní vyhlášení posádek s předáváním pohárů se koná tradičně ve Smetanově sále klubového domu Autoklubu ČR.

"Nás moc těší, že každoročně stoupá počet účastníků, vloni jsme registrovali celkově bezmála 850 posádek. Svědčí to o rozvoji veteránského hnutí, ale také o vzrůstající kvalitě našich soutěží. A přestože jde o pořadí, zároveň na nich panuje přátelská a dobrosrdečná atmosféra, kterou si užijí všichni. Mám největší radost, když na soutěž přijedou s historickým vozidlem rodiče nebo prarodiče s dětmi, o nastupující generaci veteránistů tak máme postaráno," uvedl s úsměvem František Čečil, předseda Asociace veteran car clubů AČR a viceprezident Autoklubu ČR pro zájmovou činnost.

Pro účast ve veteránském šampionátu není podmínkou být organizován v nějakém klubu nebo sdružení, ale ke klasifikaci je nutné odjet nejméně dvě soutěže a umístit se do 15. místa ve své kategorii.

Podle Františka Čečila je největším lákadlem pro veteránisty k účasti v šampionátu různorodost soutěží spojená s poznáváním krás naší země. "Všem veteránistům můžu naše soutěže vřele doporučit. Poznáte nové kamarády, objevíte překrásné kouty České republiky, a i se něco nového přiučíte ve znalostních disciplínách," shrnul František Čečil.

Zařazení podniku do MČR Poháru historických vozidel je navíc zárukou jeho vysoké kvality dané dlouholetými zkušenostmi organizátorů. A které podniky v letošním ročníku najdete? Přinášíme vám jejich přehled s krátkou charakteristikou:

Sobota 18. června 2022 - Veteráni pod Křemešníkem
Jízda krajinou Vysočiny je příjemným výletem s poznáním krajiny v okolí kopce Křemešník poblíž historického města Pelhřimov, "brány Vysočiny."

Sobota 2. července 2022 - 21. sraz historických vozidel v Mariánských Lázních
Soutěž začíná v malebném pivovaru v Chodové Plané, kde si účastníci mohou prohlédnout výrobu piva a ochutnat i zdejší lahodnou minerálku. Trasa vede Českým lesem často i v místech, kam se dříve noha normálního smrtelníka nedostala, protože zde bylo přísně střežené hraniční pásmo. Soutěž končí v centru Mariánských Lázní asi 100 metrů od kolonády.

Sobota 16. července 2022 - Zlínská Historic Rally 2022
Pořadatel využívá zázemí muzea Samohýl motor Veteran v centru Zlína a účastníci mohou obdivovat unikátní stroje v expozici. Na kopcovité trati v okolí Zlína si soutěžící vyzkouší své jezdecké umění v častých stoupáních a sjezdech.

Sobota 30. července 2022 - Veteráni Valašskem 2022
V podhůří Beskyd v útulné obci Solanec-Hutisko je centrum veteránské jízdy. Trať sem vede z Rožnova pod Radhoštěm krajinou Beskyd s úžasnými panoramaty.

Sobota 6. srpna 2022 - Selské Baroko O pohár města Veselí nad Lužnicí
Start vozidel je z náměstí před radnicí ve Veselí nad Lužnicí. Trasa vede malebnou krajinou jižních Čech přes obce s památkově chráněnými stavbami selského baroka. Účastníci mohou obdivovat několik stovek let staré zemědělské usedlosti.

Sobota 13. srpna 2022 - Priessnitzův okruh
Soutěž nese název podle zakladatele vodoléčebných metod Vincenze Priessnitze a trasa vede dechberoucími Jeseníky. Místní pořádající klub vybudoval a vzorně udržuje velmi hezké muzeum historických vozidel. Díky geografické poloze jsou pravidelnými účastníky také veteránisté z Polska.

Sobota 27. srpna 2022 - Rallye Posázaví
Zámek Berchtold má pohnutou minulost s prvními zmínkami už ze 14. století. Ve 20. století však málem došlo k jeho zániku. Naštěstí se zámek podařilo zrekonstruovat do podoby dnešního hotelu, který je centrem veteránské soutěže. Trasa soutěže vede krajinářsky velmi zajímavým Posázavím s turisticky atraktivními lokalitami.

Sobota 10. září 2022 - O pohár města Soběslav 2022 - FIVA National
Soběslavská soutěž je letos poprvé zařazena do kategorie FIVA National a zveřejněna v mezinárodním kalendáři FIVA. Královské město Soběslav a jižní Čechy, to jsou kulisy dobře zorganizované veteránské jízdy. Nápadité úkoly a příjemná přátelská atmosféra každým rokem přilákají mnoho desítek posádek.

Čtvrtek 15. - sobota 17. září - Oldtimer Bohemia Rally 2022 - FIVA International
Vrcholem veteránských soutěží v České republice je soutěž zařazená do nejvyšší kategorie Mezinárodní automobilové federace FIA a Mezinárodní federace historických vozidel FIVA. Špičkou je nejen perfektní organizací, ale i délkou soutěže téměř 500 km. Vloni přijely posádky ze 6 států.

Sobota 24. září 2022 - Fryštácká Retro Rally
Poslední podnik letošního Mistrovství ČR Poháru HV se koná v městečku Fryšták nedaleko Zlína. Zkušení pořadatelé připravují pro účastníky perfektně zorganizovanou soutěž i se sportovními prvky a náročnou orientací. Trať jízdy se vine kopcovitou krajinou kolem Fryštáku.

Kompletní kalendář soutěží s informacemi a kontakty na jednotlivé pořadatele najdete ZDE





Autor: Bohumil Pácl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými technikami. Lidové zvyky a obyčeje starého Zlína připomínají panely výstavy i doprovodný program pro ...

Ve Zlíně vystoupí jeden z nejtalentovanějších českých cimbalistů současnosti

Matěj Číp jako vůbec první Čech studoval cimbál v New Yorku. Je vítězem mezinárodních soutěží, dokonce hrál na Zimních olympijských hrách v Pekingu. V ...

Přijďte poznat tradiční masopustní zvyky na Valašsku a ochutnat zabijačkové speciality

V sobotu 3. února 2024 zavoní areálem Dřevěného městečka řeznické speciality a propukne masopustní veselí. ...

Česká televize uvede osmidílný seriál Smysl pro tumor

Příběh o ambiciózním studentovi medicíny, kterému nemoc zcela změní život, ale zároveň mu umožní najít lásku a vážit si vlastní rodiny, natočila režis ...

Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě vás zve na výstavu betlémů

Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě připravilo unikátní výstavu s názvem "Svátky betlémské hvězdy, výstava betlémů a retro Vánoce". ...





Čtvrtek 28.3.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes