ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Zlín oslavil 700 let velkolepě. Třídenní festival přilákal do ulic patnáct tisíc lidí

28.06.2022
Největší akce oslav 700 let města Zlína přilákala během víkendu do ulic přibližně patnáct tisíc návštěvníků. Třídenní festival Zlín žije přinesl čtyři scény ve veřejném prostoru, přes pět set účinkujících a lokální i celorepublikové hvězdy. Program akcentoval především kulturní scénu města.
Foto: kulturazlin.cz
"Festival se povedl tak, jak jsme doufali. Ale to především díky spolupráci a nadšení všech zapojených, proto byl v ulicích cítit skutečný genius loci Zlína. Zapojily se desítky organizací, komunit, firem, některé školy, spolky, umělci i jednotlivci Vznikl festival pro Zlín, o Zlíně a od Zlíňanů. Do ulic vyrazilo slavit zhruba patnáct tisíc lidí," reflektuje akci hlavní manažerka oslav, Jana Kubáčová, která je zároveň ředitelkou příspěvkové organizace Živý Zlín - kulturní a kreativní centrum.

Právě skrze tuto svou organizaci město Zlín oslavy pořádá. Chod scény u zámku Zlín, v parku Komenského a Pod Lipami zajišťoval tým Živého Zlína, o scénu na náměstí Práce se postarala Agentura Velryba.

Návštěvníci si vychutnali bezmála sedmdesát koncertních a jiných vystoupení, přičemž dětský program zajistily především desítky rozmanitých stanovišť v parku Komenského. Mezi ně patřilo například stanoviště s pozorováním Slunce dalekohledy, řemeslné a tvořivé dílny, stanoviště historického spolku s ukázkami polní kuchyně či hudební a pohybové workshopy, ukázky práce Městské policie Zlín a nadšení u publika vzbudily pohádkové postavičky z her divadla Scéna nebo krásné tanečnice z Orianadance.

První tisíce návštěvníků v pátek zaplnily okolí zámku Zlín, kde vystoupila kapela Fleret a program prolínala novocirkusová vystoupení i průvod s obřími nafukovadly. O světelné doladění parku a narozeninovou sedmistovku se postaral zlínský performer Jsf Abb.

Druhý festivalový den zažil Zlín skutečný nápor návštěvníků festivalu na všech čtyřech scénách. Pozornost strhly kapely Nšoči, držitelé ceny Anděl skupina Zrní, moderní cimbálová muzika Harafica i nejmladší kapely ze základních uměleckých škol. Největší stage přivítala hvězdný program, který speciálně pro Zlín připravil se známými zlínskými umělci skvělý akordeonista a skladatel Vojtech Szabó. Velký ohlas sklidila večerní audiovizuální koláž s provazochodcem, pyro show a baletem na fasádě Obchodního domu, po níž následovala světová premiéra skladby pro Zlín v podání Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, kterou napsal uznávaný skladatel Tomáš Ille.

Festival vyvrcholil v neděli vystoupením Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers a koncertní show skupiny Tata Bojs na náměstí Práce, přičemž odpolední program se odehrával také v parku Komenského, kde publikum zcela ovládly kapely jako Franc Alpa nebo No Barriers.

Poděkování patří všem, kteří se zapojili či podpořili festival jako partneři, i těm, kteří zajistili tak hladký průběh. Ať už jde o všudypřítomnou Městskou policii Zlín, Technické služby Zlín, které zajišťovaly pořádek či o zdravotníky z Fakulty humanitních studií UTB starající se o návštěvníky. Skrze Busfest se zapojila také Fakulta multimediálních komunikací zlínské univerzity, svůj prostor pro scénu Pod lipami poskytla Nadace Tomáše Bati. Mezi partnery byl také Český rozhlas Zlín a mnozí další.



Autor: Anežka Gavendová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 2006, budou letos oceněni Tatiana Dyková a bratři Petr a Matěj Formanovi. Slavnostní odhalení hvězd se ...

Výstava Baťa: 130 let poté láká na mimořádný doprovodný program

Zlín - Výstava ke 130. výročí založení firmy Baťa a 100. výročí filmové tvorby ve Zlíně s názvem Baťa: 130 let poté vrcholí. Ve svém závěru přinese be ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Ve Zlíně vystoupí jeden z nejtalentovanějších českých cimbalistů současnosti

Matěj Číp jako vůbec první Čech studoval cimbál v New Yorku. Je vítězem mezinárodních soutěží, dokonce hrál na Zimních olympijských hrách v Pekingu. V ...

Přijďte poznat tradiční masopustní zvyky na Valašsku a ochutnat zabijačkové speciality

V sobotu 3. února 2024 zavoní areálem Dřevěného městečka řeznické speciality a propukne masopustní veselí. ...





Pátek 19.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes