ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Zastupitelé Zlínského kraje schválili zákonodárnou iniciativu i řadu dotací

30.06.2022
Devětadvacet bodů plus bod "Různé" projednali zastupitelé Zlínského kraje na svém 12. zasedání, které se uskutečnilo 27. června ve Zlíně.
Foto: kr-zlinsky.cz
Hejtman Radim Holiš informoval zastupitele, že od 3. března, kdy začalo pracovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, zde bylo registrováno 10 871 osob a prostřednictvím centra bylo ubytováno 1 003 lidí. Ubytovatelům byla vyplacena částka 15 620 000 korun.

Tomáš Janča coby uvolněný člen Výboru pro rozvoj podnikatelských aktivit pozval na zastupitelstvo zástupce společnosti BeePartner a.s., kteří představili Integrovaný plán pro strategickou změnu v rozvoji ICT oborů ve Zlínském kraji. "Reagoval jsem na žádost kolegů blíže prezentovat téma blockchainu a také naši vizi vytvoření Evropského WEB 3 centra pro Zlínský kraj. Toto odvětví se rozvíjejí závratnou rychlostí a chceme-li zastavit odliv mozků, musíme být aktivní a jít moderním technologiím naproti," řekl Tomáš Janča.

Zástupci představenstev krajských nemocnic přiblížili investiční projekty, které se v současné době realizují v jednotlivých nemocnicích. "Chceme, aby byli zastupitelé informováni, a proto jim byly představeny investiční plány i výsledky výběrových řízení, která se v nemocnicích uskutečnila," uvedl hejtman Radim Holiš. Debata byla také o projekční přípravě významného investičního záměru: Centrálního objektu ve zlínské KNTB. Postup a možnosti, kterými se momentálně vedení akciové společnosti v souvislosti s Centrálním objektem zabývá, chce hejtman se zastupiteli prodiskutovat formou semináře, který se uskuteční před zářijovým zastupitelstvem.

Zastupitelé schválili Zákonodárnou iniciativu Zlínského kraje - novelu zákona č. 239/2000 o integrovaném záchranném systému. "Po zkušenostech s Vrběticemi si uvědomujeme velká finanční rizika pro kraj při současném procesu odškodňování. Proto chceme zákon vrátit do podoby, jakou měl před novelou, a jednoznačně stanovit kompetence státu a kraje při řešení následků mimořádných událostí," vysvětlil hejtman Radim Holiš.

Krajské zastupitelstvo schválilo také závěrečný účet kraje s kladným saldem, který prezentoval náměstek pro finance David Vychytil. Oproti původně schválenému schodku ve výši 636 milionů korun se vedení kraje podařilo dosáhnout kladného výsledku hospodaření, kdy kraj dosáhl přebytku 203 milionů korun.

Podpořeno bylo uvolnění 144 milionů korun na 9 rozvojových projektů obcí s rozšířenou působností, na něž nelze čerpat dotace z jiných zdrojů, ale jsou - podle starostů - důležité z pohledu místních občanů i z hlediska rozvoje turismu, jako jsou například revitalizace náměstí a veřejných ploch.

Nejvyšší orgán Zlínského kraje, kterým zastupitelstvo je, schválil změny ve struktuře organizací sociálních služeb, a - mimo jiné - rovněž dotace do kultury, například šest milionů korun na podporu pěti projektů audiovizuální tvorby.

Jedním z řady dalších projednaných bodů byly také smluvní vztahy se společnostmi, které mají zájem podnikat ve Strategické průmyslové zóně Holešov. Zastupitelstvo konstatovalo, že vzhledem k nesouhlasnému stanovisku Ministerstva průmyslu a obchodu ČR nemůže vyhovět žádosti společnosti taneco, a.s., o prodloužení lhůty na získání stavebního povolení. Předkupní smlouva na pozemky vyprší v polovině července.

Příští jednání Zastupitelstva Zlínského kraje je naplánováno na 12. září.

Zdroj: Zlínský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Bateriové trolejbusy šetří ovzduší. Ve Zlíně jezdí už 5 let

Zlín, město známé svou inovativní a ekologicky šetrnou dopravní politikou, oslavuje pět let od zavedení bateriových trolejbusů, které přispěly k význa ...

Na střední školy ve Zlínském kraji letos uchazeči podali 21 tisíc přihlášek

Letos bylo na střední školy ve Zlínském kraji podáno 21 tisíc přihlášek do denního studia. Téměř 19 tisíc z nich bylo na obory určené pro deváťáky zák ...

Město Kroměříž si pietními akty připomene květnové události roku 1945

Významná výročí související s osvobozením Československa i samotného města Kroměříže si opět připomenou zástupci radnice, obyvatelé města i členové ně ...

Krajská nemocnice T. Bati obhájila statut vysoce specializované onkogynekologické péče

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně získala znovu po pěti letech statut onkogynekologického centra. Po vyhodnocení Ministerstva zdravotnictví ČR se sta ...





Pátek 19.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes