ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Desetina Čechů, kteří mají zkušenost s půjčkami, se zadlužuje problematicky

01.12.2022
Zkušenosti s půjčkou má 74 % Čechů. Rizikově se přitom chová desetina z nich a v porovnání s loňským rokem se tak situace nepatrně zlepšila. Lidé si nejčastěji půjčují od banky, splátkových společností nebo od rodiny a známých. Čtvrtina někdy využila sloučení více půjček a pětina někdy převedla půjčku k jinému poskytovateli. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace a agentury Ipsos. Podíl nesplácených úvěrů podle posledních údajů klesá.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Index rizikového zadlužování ČBA je letos 10 %


Desetina lidí, kteří mají zkušenost s půjčkami, se zadlužuje problematicky. Proti loňsku, kdy šlo o 11 %, se tak situace mírně zlepšila. S půjčkami přitom mají zkušenost tři čtvrtiny Čechů. Nejčastěji si půjčili na auto či motorku (30 %), rekonstrukci bytu (27 %), spotřební elektroniku (26 %) a bílé elektro (26 %). Dvě třetiny Čechů (68 %) by si naopak nikdy nepůjčily na zážitky nebo dovolenou a zdrženliví jsou i pokud jde o sportovní vybavení (46 %) nebo splácení půjčky další půjčkou (41 %).

Když půjčku, tak u banky


Víc než polovina dlužníků (53 %) využila banku. U splátkových společností si pak půjčku vzala necelá třetina (28 %). Přibližně pětina si v případě potřeby půjčila od příbuzných nebo známých (23 %).

"Češi, kteří si půjčku v minulosti vzali, k tomu nejčastěji využili banku. To je dobrá zpráva, protože míra rizika je v tomto případě velmi nízká. Zarážející ale je, že lidé se často u nebankovních společností nezajímají například o to, jestli vůbec mají licenci od centrální banky. Míra rizika je v takovém případě velmi vysoká a může dojít k neočekávaným situacím, upozorňuje Filip Hanzlík, hlavní právník a náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace.

U splátkových společnosti si licenci u ČNB ověřovala pouze čtvrtina dotázaných. U půjček přímo od prodejců zboží to bylo ještě méně (18 %).

Kontokorent, nákup na splátky nebo spotřebitelský úvěr využili Češi nejčastěji


Zkušenosti s kontokorentem má 31 % populace, 29 % pak někdy nakupovalo na splátky. 28 % Čechů má zkušenost s jiným spotřebitelským úvěrem či půjčkou. Kreditní kartou pak někdy nakupovala čtvrtina populace. Čtvrtina Čechů si nikdy na nic nepůjčila (26 %).

Kreditní karta na běžné nákupy, kontokorent jako rezerva


45 % Čechů využívá kreditní kartu na běžné nákupy a pouze 30 % ji vnímá jako rezervu. 16 % lidí ji pak používá na speciální příležitostí, jako je cestování a podobně. U kontokorentu se situace liší a víc než polovina lidí (57 %) ho má jako rezervu. Na běžné nákupy ho pak využívá necelá desetina (9 %).

Platební morálka se paradoxně zlepšuje


Polovina Čechů (48 %), kteří si v minulosti půjčili v tuto chvíli už nic nesplácí. Ti, kterým půjčka stále běží, nejčastěji splácejí auto nebo motorku (13 %), případně rekonstrukci bytu (12 %). Schopnost lidí splácet je přitom pořád na dobré úrovni. Je to už pár měsíců, co v bankovní statistice pravidelně zveřejňované Českou národní bankou s napětím sledujeme, zda se začíná zvyšovat podíl domácností, které se dostávají do potíží se splácením závazků vůči bankám. V případě úvěrů domácnostem se jejich celkový objem zvýšil ke konci října o 7 miliard na 2 biliony a 131 miliard korun, přičemž podíl těch nevýkonných v nominálním vyjádření stagnoval na 27 miliardách a v relativním vyjádření tak klesnul na 1,2 %. U hypoték je tento podíl 0,58 %, stejný jako v září, šlo ale o historické minimum.

Na to, že ekonomika podle všeho vstoupila do recese a mediální obraz je špatný, je to velmi dobrá zpráva. Souhrnné statistiky sice neposkytují plastický pohled na finanční pozici jednotlivých domácností, nicméně nadále platí, že domácnosti mají v bankách uloženo více prostředků, než kolik jim dluží, a nadále velmi dobře splácejí, říká Filip Hanzlík, hlavní právník a náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace.

Lidé si nejčastěji půjčují hodně, nebo naopak málo


Shodně v 17 % případů si lidé půjčují buď nad půl milionu, nebo naopak méně než 20 tisíc korun. Nejčastěji přitom proto, že nemají dostatek hotovosti (59 %). 18 % nechce čekat a šetřit na vybrané zboží, 12 % pak využívá výhodných akcí na splátky. 14 % respondentů uvedlo, že nemá možnost šetřit. Desetina (9 %) pak chtěla koupit zboží ve slevové akci a nechtěla spoléhat na to, že akce bude trvat až do chvíle, kdy bude mít peníze. 7 % lidí si vzalo půjčku, protože nechtělo sahat na svoje úspory. 9 % Čechů by si vzalo půjčku na splátku jiné půjčky, a to nejčastěji od banky (45 %), nebo příbuzných a známých (36 %).

"Přitom právě sjednání půjčky pro splátku jiné půjčky, patří mezi velmi rizikové chování. O svůj příjem můžeme přijít ze dne na den, například kvůli zranění. Pak nejsme schopni splácet své závazky a dostáváme se do takzvané dluhové spirály. Je tedy důležité i nadále posilovat finanční gramotnost české společnosti", dodává Michal Straka z agentury Ipsos.

Když nemohou splácet, zkusí odklad splátek


Necelá třetina dlužníků (29 %) by v případě problémů se schopností splácet zkusila s poskytovatelem půjčky vyjednat odklad splátek. Necelá čtvrtina (24 %) by si půjčila od příbuzných či známých. Téměř pětina (17 %) by pak zkusila půjčky sloučit v bance a 9 % dotázaných uvedlo, že by situaci vůbec neřešilo.

5 % Čechů plánuje půjčku, nejčastěji do 20 tisíc


V následujících 12 měsících si hodlá půjčit 5 % Čechů. Víc než čtvrtina (27 %) z nich přitom chce částku do 20 tisíc korun. Od 50 do 100 tisíc si plánuje půjčit 16 % a od 100 do 200 tisíc 14 % populace. Víc než půl milionu zvažuje desetina lidí, kteří si plánují půjčit. Nejčastěji je to na vybavení bytu (29 %), rekonstrukci (27 %), spotřební elektroniku (25 %) a bílé elektro (24 %).

Zdroj: ČBA
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Vláda sníží energeticky náročným firmám poplatek za obnovitelné zdroje

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náročností. V průměru se jim tak dle odhadu ERÚ sníží měsíční platba za rezervovaný příkon z původně ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...

Návrh novely insolvenčního zákona zkrátí a zjednoduší proces oddlužení

Vláda ve středu na svém jednání schválila novelu insolvenčního zákona. Ta mimo jiné zajistí, že v případě úpadku se fyzické osoby budou moci rychleji ...

Objem poskytnutých hypoték se v květnu opět zvýšil

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 mld. Kč. Meziměsíčně se tak objem poskytnutých hypoték zvýšil o 17 %, zatímco v ...





Pátek 29.3.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes