ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

6. ročník festivalu barokní kultury v kroměřížském Libosadu

09.08.2019
Festival HORTUS MAGICUS otevírá každoročně své brány pro návštěvníky všech věkových kategorií a mnoha zájmů. Ať už jde o hudební nadšence vyhledávající autentickou interpretaci barokní hudby a barokního divadla, nebo milovníky i odborníky floristiky, až po početnou návštěvnickou skupinu, a to jsou rodiny s dětmi. Každý si přijde na své.
Infografika | Foto: npu.cz
Prožijte barokní divadlo všemi smysly a zaposlouchejte se do původní hudby unikátně dochované v zámeckém archivu.
Hudební složka letošního ročníku je téměř výhradně zaměřena na novodobé světové premiéry děl zachovaných v lichtensteinské kroměřížské sbírce s použitím historických nástrojů. Ve středu pozornosti tak logicky stojí dílo Pavla Josefa Vejvanovského. Ten je v očích veřejnosti stále vnímán jako biskupův kapelník a trubač. Jeho dosud neznámé duchovní skladby vznešeného a patetického francouzského stylu na závěrečném koncertu nově provede Czech Ensemble Baroque Romana Válka. Další významnou sbírkou kroměřížského archivu je soubor duchovních děl vídeňského dvorního skladatele Pietra Andrei Zianiho. Ty zazní souborně na zahajovacím koncertě v podání souboru Societas Incognitorum Eduarda Tomaštíka.

Sobotní operní večer bude věnován premiéře Zianiho opery LElice, která se sice nezachovala v Kroměříži, ale partitura závěrečného baletu Johanna Heinricha Schmelzera se právě v Kroměříži dochovala unikátně. Triové sonáty od Zianiho, Vejvanovského, Bertaliho a jiných pak zazní v novodobých premiérách v podání Castelcorn Ensemble z Francie.

Letos si připomínáme dvojité výročí Carla Ditterse z Dittersdorfu a rozhodli jsme pro novodobé provedení vokálně instrumentálního monumentu serenaty Il Tribunale di Giove z roku 1774, jejíž partitura je dochovaná v Londýně. V kroměřížském archivu je uložena také pozůstalost po Josefu Antonínu Štěpánovi (učiteli klavíru dětí císařovny Marie Terezie), z ní jsme pro letošní uvedení v zahradách vybrali cembalový koncert C dur. Tyto skladby provede Ensemble Damian se sólistou Martinem Smutným pod vedením Tomáše Hanzlíka, který je hudebním dramaturgem festivalu Hortus Magicus a zároveň editorem všech skladeb na festivalu provedených.

Unikátní večerní podívaná se naskytne návštěvníkům právě v sobotu, kdy po představení barokní opery L´Elice bude následovat inscenovaný přechod z Velkého skleníku k Pstružímu rybníku za doprovodu hudby a kejklířů a poté bude následovat barokní ohňostroj s hudbou a iluminace s baletem, ohňovou show a instalace obřích zrcadel na vodní hladině.

Zhoupnout se na největší houpačce, zkusit si barokní kostým, hrát si i vzdělávat celý den!
Hry patří odnepaměti k důležitým způsobům zakoušení zahrady. Obsahují dokonce poznání - podobně jako mýty a legendy. Návštěvníci festivalu budou mít možnost pohoupat se na obří barokní houpačce, zahrát si kuželky, osvěžit se vodními tryskami, nalézt cestu v bludišti keřů ale také matematických čísel, zadívat se na krásu zahrady obřím kaleidoskopem či ocenit průhled téměř nekončící kolonádou, nebo si dokonce půjčit barokní kostým. Část aktivit pro rodiny bude organizována formou osmi stanovišť. Námětem her je nová kniha o Květné zahradě s názvem Tajemství Libosadu. Ilustrace z ní jsou instalovány v Palmovém skleníku. Z knihy se bude také číst a to na místech v zahradě, kde se příběh odehrává. Hlavního hrdinu příběhu Roberta přenesly stromy do barokního období. Totéž můžete zažít i vy, protože příležitost cestovat v čase nabízí právě festival barokní kultury Hortus Magicus. Díky půjčovně kostýmů můžete mít zážitek z festivalu barokní kultury ještě intenzivnější! Nabídneme vám unikátní kolekci desítek kostýmů a doplňků nejen dámských a pánských, ale také dětských, které zpříjemní festivalový program nejedné princezně. Vše bude přehledně uspořádáno a připraveno u Ptáčnice po oba dny konání festivalu.

Křest obří barokní houpačky, která byla vyrobena speciálně pro Květnou zahradu, proběhne v pátek 9. srpna 2019 ve 12:00. Přijďte si ji vyzkoušet mezi prvními.

Přivonět, obdivovat a něco se naučit - to je originální floristika
Květná zahrada slavnostně vyzdobená týmem zahradníků, floristů a aranžérů dopřeje návštěvníkům prožitek z atmosféry baroka. Renomovaní floristé ve svých uměleckých dílech zachytí a ztvární alegorie příběhů, které se tematicky prolínají nejen letošním ročníkem festivalu, ale Květnou zahradou jako takovou.

Tým zahradníků pod vedením Ing. Jiřího Martínka, Ph.D. oživí formou florálních objektů sochy čtyř lovců u Králičího kopce, ztvárněné jako alegorie čtyř světadílů, které doprovázejí bohyni lovu Dianu. Aranžéři nechají ožít Ovidiův příběh proměny krásné nymfy Kallistó, který je ústředním motivem hlavního představení - opery A. Zianiho. Bohatá květinová výzdoba bude provázet návštěvníka také prostory historických interiérů a barokních divadelních scén. Součástí stálého programu festivalu bude i aranžérská dílna, kdy se sám návštěvník pod vedením floristů může stát spolutvůrcem květinové výzdoby.

Floristé vyzdobí nejen místa Libosadu, ale také dva kroměřížské kostely. Tým floristů pod vedením kastelána Ing. Martina Krčmy se postará o květinovou instalaci v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kostel sv. Jana Křtitele bude vyzdoben květinami ve spolupráci s výstavištěm Floria.

Barokní zážitky procházejí i žaludkem
Občerstvení na festivalu v Holandské zahradě po všechny dny zajišťuje olomoucká restaurace Lobster. Navíc mohou návštěvníci nahlédnout do umění pokrmů barokní kuchyně šéfkuchaře Richarda Klemeše, které budou připravovány několikrát během dne jako cooking show. A protože se vytříbené chutě dobře snoubí s výběrovými víny, připravili jsme pro zájemce degustaci s výkladem enologa a také místním producentem Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž.

Zajištění dopravy
Využijte pohodlné parkování u výstaviště Floria a nechte se přivézt zdarma autobusem přímo na festival. Parkování u výstaviště Floria je zpoplatněno 50 Kč. Festivalový autobus zajišťuje dopravu z výstaviště Floria, přes Masarykovo náměstí (Justiční akademie) do Květné zahrady a zpět v pravidelných intervalech po celý den. Více informací na webu festivalu.

Veškeré informace naleznete na webových stránkách festivalu www.hortusmagicus.cz
Autor: Karel Valenta
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 2006, budou letos oceněni Tatiana Dyková a bratři Petr a Matěj Formanovi. Slavnostní odhalení hvězd se ...

Výstava Baťa: 130 let poté láká na mimořádný doprovodný program

Zlín - Výstava ke 130. výročí založení firmy Baťa a 100. výročí filmové tvorby ve Zlíně s názvem Baťa: 130 let poté vrcholí. Ve svém závěru přinese be ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Ve Zlíně vystoupí jeden z nejtalentovanějších českých cimbalistů současnosti

Matěj Číp jako vůbec první Čech studoval cimbál v New Yorku. Je vítězem mezinárodních soutěží, dokonce hrál na Zimních olympijských hrách v Pekingu. V ...

Přijďte poznat tradiční masopustní zvyky na Valašsku a ochutnat zabijačkové speciality

V sobotu 3. února 2024 zavoní areálem Dřevěného městečka řeznické speciality a propukne masopustní veselí. ...





Pátek 19.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes