ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Jan Perůtka - umělecká knižní vazba / Zlín

Kdy:
Čtvrtek 28.05.2015 od 17:00 hod až 26.06.2015
Kde:
Zlínský zámek o.p.s. Soudní 1, Zlín
Pořadatel:
Sdílet:

Ve čtvrtek 28. května v 17. hodin zahájí na zlínském zámku slavnostní vernisáží výstavu knižních vazeb Jana Perůtky. Ta zde bude jako součást komponované expozice k 55. ročníku Zlín Film Festivalu k vidění do 26. června.

Výstava Jana Perůtky v Galerii Václava Chada ve Zlíně je výstavou bilanční, věnovanou k jeho významnému životnímu jubileu.
Obsahuje na 50 nádherných knižních vazeb, které povyšují knihu na umělecké dílo. Při své práci Perůtka používá nejkvalitnější kůže a pergameny. Váže výhradně bibliofilské tisky, tedy knihy v malém nákladu a s originální grafickou výzdobou určené především pro sběratele.

"Dílo, které autor vytvořil, je velmi konzistentní a svébytné a patří k tomu nejlepšímu v současné české knižní vazbě, která prožívá nelehké časy. Přesto i v této době vznikají v dílně Jana Perůtky vazby, které významně zasahují do vývoje oboru, přinášejí do něj výraznou osobní notu a vynikající technické zpracování, které se stává inspirací pro mladé knižní tvůrce," říká kurátorka výstavy Hana Karkanová.

Jana Perůtku inspirovalo v jeho tvorbě mimo jiné dílo Adolfa Borna.
"Seznámili jsme se již na začátku devadesátých let a je mi ctí, že se můžeme znovu potkat právě při této příležitosti," uvádí Jan Perůtka a dodává: "Z celé řady ocenění, která jsem za svůj život získal je jedno dokonce úzce spojeno právě s Adolfem. Za Bornovu knihu zvířat, na jejímž knihařském zpracování se podílel i sám autor, mi v roce 1998 na hlavní soutěžní přehlídce českých knihařů Trienále porota udělila 1. cenu v kategorii zvláštních knižních forem."
Právě tuto knihu, uloženou v jednom z největších Perůtkových pouzder ve tvaru ryby, si mohou prohlédnout návštěvníci zlínského zámku.
Současně proběhnou v galerii zlínského zámku také expozice děl Adolfa Borna, sbírky knih Malého prince a věcí Hermíny Týrlové.

Všechny výstavy jsou přístupné ZDARMA až do 26. června, a to od úterý do pátku, vždy od 14 do 17 hodin, během ZLÍN FILM FESTIVALU bude otevřeno od 9 do 20 hodin.

Zájemci o komentované prohlídky a organizované skupiny se mohou hlásit na telefonu: 602 560 020.
Podrobnosti o zlínském zámku i nové Galerii Václava Chada na: www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



59,59415435791