ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

5G je informační dálnice, po které se rozjede nový obor kreativního průmyslu

11.02.2021
ZLÍN - V kreativním průmyslu je budoucnost a lidem, kteří v něm nacházejí své uplatnění, nemůže hrozit ztráta zaměstnání, ukazuje praxe. Podporu rozvoji kulturních a kreativních projektů teď přislíbilo také Ministerstvo průmyslu a obchodu, a to v rámci Národního plánu obnovy. Celý obor mohou významně posunout také sítě nové generace, 5G. K důležitosti kreativních průmyslů se v tiskové zprávě vyjadřuje Lukáš Trčka ze zlínského Technologického inovačního centra.
Ilustrační snímek | Foto: rha.cz
Umělecké a další vysoce kvalifikované tvůrčí profese, například produktoví a průmysloví designéři nebo digitální a audiovizuální tvůrci, pomáhají měnit náš pohled na stávající průmysl a služby. K výkonu těchto profesí je nezbytné ovládání nejmodernějších technologií, díky čemuž atraktivita oboru nadále roste. Ne náhodou se proto kreativní průmysly těší velkému zájmu u mladé generace, což mimo jiné dokládají zvyšující se počty přihlášek na jeho středoškolské nebo vysokoškolské studium.

Pro Zlínský kraj a zdejší Fakultu multimediálních komunikací je kreativa stěžejním tématem. Přesto podle Lukáše Trčky zatím oblast kreativních průmyslů nemá ve struktuře tuzemské ekonomiky takový respekt, jaký by si zasloužila. Jedním z důvodů je chybějící přesná definice, která by vymezila ekonomické činnosti do této oblasti spadající. Na nápravě už pracuje s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které kreativním průmyslům věnuje pozornost v rámci tzv. Národních inovačních platforem.

"Téma kreativního průmyslu je součástí priorit v rámci nové strategie chytré specializace (RIS3), kterou nedávno na základě našeho návrhu schválila vláda," říká náměstek sekce digitalizace a inovací Petr Očko z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Důležitost tohoto tématu a nutnost jeho budoucího rozvoje potvrzuje také Marie Zezůlková, ředitelka odboru regionální politiky Ministerstva pro místní rozvoj. "Rozvoj kulturních a kreativních průmyslů má významný přínos pro udržení a zvyšování kvality života člověka ve městech v reakci na dynamické změny ve společenské, ekonomické, globalizační, kulturní či technologické oblasti. MMR pokládá za nezbytné v tomto ohledu městům i obcím být nápomocno s přípravou projektů."

Zlínský kraj je na podporu maximálně připraven, pomohou sítě 5G

"Kreativci například přispívají k povýšení subdodavatelského postavení našich výrobních společností na výrobce finálních produktů. A na finálním produktu má výrobce zpravidla významně vyšší marži. A vyšší marže znamená lepší konkurenční postavení podniku, vyšší odměňování spolupracovníků a mnohé další kladné důsledky," vysvětluje důležitost tohoto oboru Trčka. Dodává, že Zlínský kraj je na podporu kreativních průmyslů nadstandardně připraven - od podpory tvůrčích metod ve vzdělávání, přes podnikatelské inkubátory, až po podporu expanzí firem prostřednictvím sdílených designérů. Očekává rovněž, že rozvoji celého oboru dopomůže zavedení 5G sítí. Jedním dechem však dodává, že pro to bude nezbytně nutná politická podpora.

"Rychlost datových přenosů je pro naše nové aplikace stěžejní. Mluvím například o imerzivních technologiích, které se stávají standardem naší komunikace. Pro výše diskutované odvětví kreativních průmyslů je 5G nástrojem akcelerace této nové složky ekonomiky. Pracujeme i na rozsáhlejším využití big dat, například z dopravy. 5G je pro nás informační dálnice, která náš region datově propojí se světem," shrnuje Jiří Jaroš, radní Zlínského kraje pro oblast digitalizace.

Duševní činnost je nenahraditelná, nehrozí zde ztráta zaměstnání

UPPER, Centrum kreativních průmyslů a podnikání, vzniklo ve Zlíně před téměř pěti lety jako součást Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho cílem je podpora spolupráce univerzitního prostředí s průmyslovou sférou. To souvisí také s vytvářením nových pracovních příležitostí v oblasti kreativních průmyslů - designu, audiovizi nebo marketingové komunikace. "V kreativním průmyslu je budoucnost," myslí si Jitka Alexová, manažerka Centra kreativních průmyslů a podnikání. "Je nejrychleji rostoucím trhem pracovních příležitostí v Evropě (5,3 % HDP), USA a Kanadě. Počty pracovních míst v kreativním průmyslu v zemích evropské unie neustále rostou a odhaduje se, že v roce 2021 to bude více než 12 mil. pracovních míst," dodává Alexová. Kreativní lidé podle ní svými originálními nápady nabourávají stereotypy a objevují nová, efektivnější řešení. Díky nim roste produktivita a životní úroveň. Jejich duševní činnost je podle Alexové nenahraditelná, a proto se tito lidé nemusí bát ztráty zaměstnání - jejich schopnosti nenahradí žádný stroj ani technologie.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu bude podporovat rozvoj digitálních aplikací pro zlepšení kvality života občanů i v dalším období, a to v rámci takzvaných demonstračních projektů, tedy pilotních inovativních aplikací pro města i pro průmysl, které budou využívat sítě 5G i další nové digitální technologie. Pro tyto projekty nyní dojednáváme s Evropskou komisí podporu v rámci přípravy tzv. Národního plánu obnovy," dodává závěrem Petr Očko z Ministerstva průmyslu a obchodu.


Autor: Mgr. Veronika Nováková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Vláda sníží energeticky náročným firmám poplatek za obnovitelné zdroje

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náročností. V průměru se jim tak dle odhadu ERÚ sníží měsíční platba za rezervovaný příkon z původně ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...

Návrh novely insolvenčního zákona zkrátí a zjednoduší proces oddlužení

Vláda ve středu na svém jednání schválila novelu insolvenčního zákona. Ta mimo jiné zajistí, že v případě úpadku se fyzické osoby budou moci rychleji ...

Objem poskytnutých hypoték se v květnu opět zvýšil

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 mld. Kč. Meziměsíčně se tak objem poskytnutých hypoték zvýšil o 17 %, zatímco v ...





Pátek 26.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes