ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Prodej domu v Brně: Netušíte, zda jste nastavili optimální cenu? Máme pro vás řešení!

06.03.2021
Na prodej domu v Brně jste si zřejmě mohli vybrat klidnější období. Trh s nemovitostmi se nachází v situaci, kdy řada lidí s koupí vlastního bydlení čeká, zda a do jaké míry se nastupující ekonomická recese promítne do cen. Okruh potenciálních kupců ochotných realizovat takový obchod v nejbližších týdnech či měsících se poněkud zúžil. Avšak máte řadu důvodů proč váš dům prodat právě teď. Stanovili jste prodejní cenu, ale nevíte, zda není zbytečně nízká nebo naopak přehnaně vysoká. Odpověď na vaše pochyby nemusíte hledat dlouho. Pro ohodnocení vaší nemovitosti totiž existují jednoduché postupy, které lze využít v každé době. I v této. Podívejme se na ně.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Prodat dům teď nebo za pár měsíců?


Nejenže si nejste jisti, zda požadujete rozumnou částku, ale nemáte zcela jasno ani v tom, jestli je pro prodej vašeho domu ten správný čas? Vyplatí se počkat nebo je lepší prodat co nejdřív? Bude-li propad hospodářství citelný a především dlouhodobý, ke zlevňování nemovitostí možná dojde. Jenže těch nejžádanějších lokalit naší republiky, ke kterým Brno bezesporu patří, se to zřejmě příliš nedotkne. Hlad po vlastním bydlení je, stejně jako apetit investorů, natolik velký, že se žádný dramatický propad cen v dohledné době konat ani nemůže. Nač tedy čekat?

Pokud je ale vaše nemovitost ve výborném stavu a nalézá se ve vyhledávané části města, nemělo by nalezení vážného zájemce trvat dlouho ani dnes, kdy je situace na první pohled složitější. Důležitým předpokladem je však stanovení ceny, která bude atraktivní pro kupujícího a zároveň uspokojí také vás. Jak na to?

Projděte si realitní weby


Cesta, kterou se při stanovení ceny své nemovitosti lidé vydávají asi nejčastěji, je schůdná pro každého, kdo má k dispozici internetové připojení a počítač nebo alespoň tablet. Zabere vám ale poměrně dost času. Spočívá totiž v tom, že si co nejpečlivěji prostudujete dostupnou inzerci a na základě několika nejpodstatnějších kritérií se pokusíte ohodnotit vlastní dům. Důležité jsou především tři věci, které musíte vzít v úvahu.
PODLAHOVÁ PLOCHA DOMU A VELIKOST POZEMKU - jde o první věc, kterou je třeba posoudit. Částka, kterou můžete dostat za domek o šedesáti metrech čtverečních užitné plochy stojící ve skromné zahradě, se bude diametrálně lišit od toho, co lze inkasovat za dvoupodlažní vilu s rozlehlým pozemkem.
CELKOVÝ STAV NEMOVITOSTI - jedním z nejdůležitějších kritérií je celkový stav domu. Jde o energeticky úspornou novostavbu? Nabízíte starší dům po zdařilé rekonstrukci? Nebo se vaše nemovitost před dalším užíváním bez zásadních úprav neobejde? Tento faktor může výslednou částku zvýšit nebo snížit klidně o desítky procent.
LOKALITA - Jsou to především větší města typu Brna nebo Prahy, ve kterých hraje při určování ceny zásadnější roli také umístění domu v konkrétní čtvrti. Svůj význam má rovněž to, jak vlastní čtvrť vnímají její obyvatelé. Například pražské Holešovice si v tomto ohledu asi v současnosti stojí velmi dobře. Podobné oblibě se dnes mezi lidmi těší třeba brněnské Královo Pole.

Výběr z nabídky domů (BRNO - XII/2020)




Víte, co je cenová mapa?


Připadá vám určování hodnoty vašeho domu na základě dat získaných z inzerce příliš komplikované a chtěli byste to zkusit jinak? Třeba vám pomůže tzv. cenová mapa. Vcelku důvěryhodných webových stránek nabízejících poměrně kvalitní mapy tohoto typu existuje několik. Některé jsou zdarma, jinde zaplatíte menší poplatek. Důležitým prvkem těchto map je fakt, že bývají sestaveny na základě reálných prodejních cen nemovitostí, jež byly zaznamenány katastrálními úřady. Jde o řešení, které vám může přinést kýžený výsledek docela rychle. Záležet bude už pouze na vás, do jaké míry získané informace promítnete do částky, kterou budete za váš dům požadovat.

Řekněte si o pomoc odborníkům, ale nezávazně!


Možná vás ani jedna z výše uvedených možností neuspokojila a budete se chtít o ceně vaší nemovitosti přece jen poradit s nějakým specialistou z oboru realit. V tom případě byste měli vědět, že některé z realitních kanceláří vám takovou službu poskytnou a to bezplatně. Vždy totiž doufají, že se za svou pomoc dočkají jiné odměny. Zkrátka budou chtít prodej vašeho domu zprostředkovat. Pokud s tím nemáte problém, svěřte se do rukou nějaké solidní realitní kanceláře a máte po starostech. Jestliže si však chcete celý obchod obstarat sami, dejte pozor, abyste se využitím jejich cenového odhadu k ničemu nezavázali!

V jaké čtvrti váš dům stojí? Je to moderní a energeticky úsporné bydlení nebo snad vlastníte nějakou prvorepublikovou vilu?


Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Dámské boty na podpatku: Víte, jak je nosit ke kalhotám?

Ani v dnešní "době teniskové" nepropadněte dojmu, že ke kalhotám patří výhradně tenisky. Naopak. Pokud chcete vystoupit z davu, vsaďte na lodičky. Z dámských bot na podpatku a kalhot lze vytvořit až neuvěřitelné množství outfitů. Tato kombinace, ...

Prohlížení obrázků na telefonu s plnobarevným displejem je živější

Ve světě vizuální komunikace přineslo zavedení chytrých telefonů vybavených plnobarevnými displeji revoluci v tom, jak konzumujeme obrázky. Přechod od ...

Proč mají různé telefony různá poměry stran

Při prohlížení širokého spektra chytrých telefonů dostupných na trhu je jedním z patrných rozdílů jejich poměr stran. Od tradičního poměru 16:9 po víc ...

Připravte svůj skleník na jaro: Kompletní průvodce

Jaro je tady a je čas připravit váš skleník na novou sezónu. Tento článek vám poskytne ucelený průvodce, jak na to. Od úklidu až po výsadbu, zde najde ...

Jaký je význam výběru správného mobilního telefonu?

V moderním světě se mobilní telefony staly nedílnou součástí života a práce lidí. Avšak s širokou škálou značek a modelů mobilních telefonů dostupných ...





Sobota 27.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes