ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Ministr Hladík navštívil Zlínský kraj. Debatoval se studenty, s firmami řešil zálohování PET lahví

27.02.2024
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělí navštívil Zlínský kraj. Na Univerzitě Tomáše Bati debatoval se studenty o udržitelném rozvoji a zavítal i do dvou firem, kde probíral hlavně připravovaný zákon o obalech včetně zálohování PET lahví. V Buchlovicích pak jednal o financování záchranných stanic volně žijících živočichů.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
"Jednoznačně podporuji růst firem, které jsou inovativní v cirkularitě a udržitelnosti. Právě v recyklování a opakovaném využívání plastů je budoucnost. I proto jsme na rezortu životního prostředí připravili novelu zákona, kterou chceme zavést zálohování PET lahví a plechovek. Je to jediná možnost, jak zajistit, aby nové obaly na nápoje, které vzniknou z těch recyklovaných, byly potravinářsky nezávadné. Firmy jsem dnes zároveň ujistil, že zavedení zálohového systému negativně neovlivní současný systém sběru a třídění plastového odpadu," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) během návštěvy ve firmě Greiner Packaging Slušovice, která zpracovává plast a vyrábí trvale udržitelné plastové obaly pro potravinářský průmysl - převážně na jogurty.

Nakládání s odpady ministr řešil i v další zlínské firmě - Elkoplast. Tase zaměřuje právě na třídicí kontejnery a popelnice nebo akumulační nádrže na dešťovou vodu. Cirkularitu materiálů, udržitelnost a energetiku v kontextu zelené modernizace ministr Hladík probíral také s podnikateli ze Zlínského kraje.

Na půdě zlínské Univerzity Tomáše Bati pak podpořil vznik nového magisterského programu Management udržitelného rozvoje a představil koordinované stáže pro studenty, které nabízí Ministerstvo životního prostředí.

"Udržitelnost je pro mě to vůbec nejdůležitější téma. Je potřeba v tom vzdělávat i další generace, které budou mít ještě složitější úkol, než máme nyní my. Je proto důležité uzpůsobit vzdělávací programy tak, aby absolventi byli opravdu dobře uplatnitelní na současném trhu, zejména s ohledem na probíhající transformaci průmyslu. Podporovat studenty se snažíme i my na rezortu životního prostředí, kde jsme nedávno otevřeli koordinovaný program tří až šesti měsíčních stáží pro studenty," uvedl ministr Hladík.

V loňském roce na MŽP absolvovalo stáž 36 studentů. Od ledna nastoupilo 19 stážistů, kteří mají nově přiděleného mentora a mohou např. stínovat ministra, účastnit se důležitých jednání nebo jej doprovázet na výjezdech. Spolupráci v rámci programu stáží na MŽP nabídlo také vedení univerzity.

"Stáže pro studenty vítáme a oceňujeme, že je to právě ministr životního prostředí, s kým jsme mohli nový program Management udržitelného rozvoje vyhlásit. Má připravit absolventy, kteří jsou schopni se efektivně podílet na řízení procesů a ekonomiky podniků s důrazem právě na udržitelný rozvoj," uvedl děkan Fakulty managementu a ekonomiky David Tuček.

Jakou vidí ministr úlohu univerzit v udržitelném rozvoji, zajímalo samotné studenty na následné debatě. Ministr odpovídal i na otázky ohledně klimatické politiky, sucha nebo na to, zda nadměrné zaměření Evropy na ochranu životního prostředí může vést k nekonkurenceschopnosti v porovnání s jinými světadíly. "Studenti měli zajímavé otázky a bavilo mě to. Jsem rád, že je zajímalo třeba i zálohování, akcelerační zóny, které na MŽP chystáme nebo elektromobilita. A dostali jsme se i k recyklování oblečení," zhodnotil ministr Hladík.

Poslední zastávkou cesty Zlínským krajem byla Záchranná stanice volně žijících živočichů v Buchlovicích. Po absolvování její prohlídky měl ministr možnost vypustit zpět do volné přírody zotaveného krahujce obecného. Toho pracovníci stanice zachránili poté, co narazil do prosklené lodžie panelového domu v Uherském Hradišti.

"Je pro nás důležité, že se ministr seznámil s fungováním naší záchranné stanice a hlavně, že jsme s ním mohli probrat problematiku financování. To je pro nás nejen teď, ale i do budoucna velkou otázkou, která nás nejvíce pálí," řekl za Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Buchlovicích Martin Tomešek.

Právě financování českých záchranných stanic handicapovaných živočichů a legislativní pomoc bylo předmětem i následného jednání v Buchlovicích, kterého se zúčastnil například předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek, radní pro životní prostředí Zlínského kraje Hana Ančincová (Piráti) nebo ředitelka CHKO Bílé Karpaty Jiřina Gaťáková.

Zdroj: MŽP ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Rekonstrukce železniční stanice Vsetín pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně je nový společný odbavovací terminál pro železniční a autobusovou dopravu. Cestující na nádraží mohou také naplno využívat nový podchod k jednotlivým nástupištím. Jde o konkrétní výsledek probíhající modernizace celé stanice, která začala ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...

Zlínský kraj podpořil 75 projektů na obnovu venkova. Mezi obce rozdělí 40 milionů korun

Bezmála 40 milionů korun rozdělí Zlínský kraj mezi 75 projektů, které si připravily obce z regionu. Kromě tří už všechny schválila Rada kraje, zbývají ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

Na Obchodní akademii Kroměříž se žáci dočkají nových učeben

Nové učebny pro výuku informačních technologií i cizích jazyků mají vzniknout ještě letos na Obchodní akademii Kroměříž, a to na místě stávajících, té ...





Středa 8.5.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes