ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Ve Zlíně vystoupí jeden z nejtalentovanějších českých cimbalistů současnosti

18.03.2024
Matěj Číp jako vůbec první Čech studoval cimbál v New Yorku. Je vítězem mezinárodních soutěží, dokonce hrál na Zimních olympijských hrách v Pekingu. Ve Zlíně představí svou cestu kontinenty, přes Jižní Koreu i Peking. Ke společnému hraní přizval i vynikající českou cimbalistku Gabrielu Krchňáčkovou. Koncert pořádá Živý Zlín v úterý 19. března od 19. hodin na zlínském zámku.
Matěj Číp | Foto: kulturazlin.cz
Koncert, který přinese zajímavosti z cestování i hudby nese název Cimbál jako klíč od světa. Je součástí série Neznámí virtuosové, kterou připravuje kulturní a kreativní centrum Živý Zlín. "Tento i další koncerty u nás na zámku představují výjimečné osobnosti hudební scény. Letos koncerty pojí představování netradičních hudebních nástrojů i jejich zajímavé autorské pojetí," upřesnila ředitelka pořádající organizace, Jana Kubáčová.

Matěj Číp během večera představí, jak cimbál otevírá dveře napříč žánry, styly i kulturami. Posluchači se mohou těšit na sólová vystoupení, dua, povídání o dobrodružných studií ve světě, a také na vystoupení cimbálových předskokanů ze Základní umělecké školy Zlín.

"Jedinečnost tohoto koncertu tkví v kombinaci tradice a inovace a slibuje nevšední hudební zážitek, od tradičních lidových melodií přes klasický repertoár až po modernu," přibližuje program Renata Smetková, dramaturgyně série Neznámí virtuosové.

Cimbál se stal Čípovi klíčem ke světu a mnoha příležitostem. Jeho talent mu přinesl vítězství na Mezinárodním festivalu cimbálu v roce 2017 a diplom s vyznamenáním Summa Cum Laude s vedlejším oborem v čínském jazyce na Northern State University, kde se stal historicky prvním vysokoškolským studentem hry na cimbál ve Spojených státech.

V roce 2021 se Číp vydal na prestižní Centrální konzervatoř v Pekingu v Číně, kde studoval pod vedením přední profesorky čínského cimbálu yangqinu. Vrcholem jeho cesty pak bylo vystoupení na Zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022.

New York momentálně patří mezi nejnovější kapitoly v Čípově dobrodružství. Nyní zde studuje slavnou Berklee College of Music a současně představuje cimbál na koncertech a přednáškách napříč Spojenými státy. Podařilo se mu hostovat s americkými orchestry nebo přednášet o cimbálu na několika prestižních amerických univerzitách.

Spolu s Matějem Čípem vystoupí ve Zlíně Gabriela Krchňáčková, která spolupracovala například s Českým rozhlasem Brno a Ostrava, Janáčkovou filharmonií Ostrava, Ostravskou bandou, TV Noe, BROLNem nebo Ensemble FLAIR.

Koncert pořádá kulturní a kreativní centrum Živý Zlín. Vstupenky zakoupíte osobně v showroomu Živého Zlína na zámku Zlín a online na www.kulturazlin.cz.

Autor: Anežka Gavendová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 2006, budou letos oceněni Tatiana Dyková a bratři Petr a Matěj Formanovi. Slavnostní odhalení hvězd se ...

Výstava Baťa: 130 let poté láká na mimořádný doprovodný program

Zlín - Výstava ke 130. výročí založení firmy Baťa a 100. výročí filmové tvorby ve Zlíně s názvem Baťa: 130 let poté vrcholí. Ve svém závěru přinese be ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Přijďte poznat tradiční masopustní zvyky na Valašsku a ochutnat zabijačkové speciality

V sobotu 3. února 2024 zavoní areálem Dřevěného městečka řeznické speciality a propukne masopustní veselí. ...

Česká televize uvede osmidílný seriál Smysl pro tumor

Příběh o ambiciózním studentovi medicíny, kterému nemoc zcela změní život, ale zároveň mu umožní najít lásku a vážit si vlastní rodiny, natočila režis ...





Sobota 27.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes