ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Vítězem krajského kola vesnice roku 2016 ve Zlínském kraji je Kašava

07.06.2016
Za účasti hejtmana Stanislava Mišáka, náměstka pro rozvoj venkova Ivana Mařáka a dalších představitelů kraje, členů hodnotitelské komise i jejího předsedy, starosty obce Kateřinice Vojtěcha Zubíčka, byli dnes v sídle Zlínského kraje oznámeni vítězové krajského kola soutěže Vesnice roku 2016.
Vítězem krajského kola vesnice roku 2016 je Kašava | Foto: Zlínský kraj
V letošním 22. ročníku soutěžilo ve Zlínském kraji celkem 17 obcí. Odborná komise je postupně navštívila během minulých týdnů. Prohlédla si realizované investiční akce, seznámila se s rozvojovými dokumenty a záměry do budoucna, ale také s tím, jak v jednotlivých vesnicích prakticky funguje spolková činnost, jak se daří udržovat místní tradice, jak občané pečují o zeleň a životní prostředí a i s dalšími aspekty vytvářejícími kvalitu venkovského života.

"Nezávidím komisi, která má rok od roku náročnější úkol hodnotit jednotlivé vesnice, protože jsou stále krásnější a je vidět, kolik práce se opět v obcích Zlínského kraje udělalo. Není to jen o investicích, je to také o tom, jak obec žije. Chtěl bych proto vám, vážené starostky a starostové, a vaším prostřednictvím i všem vašim občanům poděkovat za to, co pro své obce, a tím pádem i pro náš kraj, děláte," řekl přítomným starostkám a starostům hejtman Stanislav Mišák.

Na prvním místě krajského kola Vesnice roku 2016 ve Zlínském kraji se umístila obec Kašava, která získala zlatou stuhu. "Hodnotitelskou komisi zaujalo harmonické snoubení krajinného rámce s kvalitními architektonicko-urbanistickými realizacemi v posledních letech, které navazují na tradiční hodnoty této valašské obce. Současně jsme ocenili činnost všech složek tvořících společenství místních občanů, neboť právě takto ojedinělým způsobem rozvíjejí zdejší kulturní i společenský život," zdůvodnil rozhodnutí předseda komise Vojtěch Zubíček, starosta obce Kateřinice (které v roce 2014 vyhrály jak krajské, tak i celostátní kolo Vesnice roku). Kromě jednoho milionu korun ze státního rozpočtu získá Kašava odměnu 500 000 korun od Zlínského kraje.

Druhou příčku mezi vítězi obsadila obec Hošťálková s modrou stuhou za společenský život (která kromě 600 000 korun od státu získá od Zlínského kraje odměnu 300 000 korun).

Třetí místo si vydobylo Jalubí s bílou stuhou za práci s mládeží (kterému náleží finanční odměna 600 000 korun od státu a 200 000 korun z rozpočtu Zlínského kraje).

Dále byla přidělena oranžová stuha Rudimovu - za spolupráci obce a zemědělského subjektu - a zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí, kterou odborná komise určila obci Osíčko. Obě tyto vesnice získají od Zlínského kraje motivační odměnu 72 500 korun.

Speciální finanční ocenění Zlínského kraje spojené s částkou 20 000 korun od Zlínského kraje získávají také Rajnochovice (za moderní knihovnické a informační služby), Jalubí (za vzorné vedení kroniky) a Žlutava (za udržování lidových tradic).

Cenu Naděje pro nový život si odnesli představitelé Ratiboře a Fulínovu cenu za květinovou výzdobu v obci získaly Skaštice.

Také byly vyhlášeny Osobnosti Programu obnovy venkova ve Zlínském kraji, kterými jsou letos dva muži: Libor Mikl (ředitel ZUŠ Morava) a Jiří Bláha (expedice Chřiby).

Zlínský kraj na odměnění vítězů krajského kola uvolní v letošním roce částku celkem 1 205 000 korun.

Soutěže se mohou zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 6 200 obyvatel a mají zpracován vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu.

Vesnici vyhlašuje již od roku 1995 roku Ministerstvo pro místní rozvoj ČR společně se Spolkem pro obnovu venkova a Svazem měst a obcí ČR, ve spolupráci s Kanceláří prezidenta ČR, Asociací krajů ČR, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem kultury, Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svazem knihovníků a informačních pracovníků a Folklorním sdružením ČR ve snaze povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na vývoji svého domova, popularizovat rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a seznámit širokou veřejnost s významem venkova.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Zlínský kraj podpořil 75 projektů na obnovu venkova. Mezi obce rozdělí 40 milionů korun

Bezmála 40 milionů korun rozdělí Zlínský kraj mezi 75 projektů, které si připravily obce z regionu. Kromě tří už všechny schválila Rada kraje, zbývajícím musí dotaci ještě potvrdit krajští ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

Na Obchodní akademii Kroměříž se žáci dočkají nových učeben

Nové učebny pro výuku informačních technologií i cizích jazyků mají vzniknout ještě letos na Obchodní akademii Kroměříž, a to na místě stávajících, té ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

Bateriové trolejbusy šetří ovzduší. Ve Zlíně jezdí už 5 let

Zlín, město známé svou inovativní a ekologicky šetrnou dopravní politikou, oslavuje pět let od zavedení bateriových trolejbusů, které přispěly k význa ...





Neděle 28.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes