ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Rada navrhuje Ninisterstvu školství dva pedagogy na ocenění

13.01.2017
Rada Zlínského kraje vyjádřila souhlas s podáním návrhu na udělení medailí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky dvěma pedagogům, a to Petru Hajnému, řediteli Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, a Emilii Šimordové, ředitelce Základní umělecké školy Hulín.
Ilustrační snímek | Foto: Zlínský kraj
"Oba kandidáty, které Ministerstvu navrhujeme na udělení medaile, za sebou mají vynikající dlouhodobé působení v oblasti školství a vzdělávání mládeže v našem regionu a zcela splňují podmínky na udělení resortní medaile Ministerstva školství. Pokud bude náš návrh schválen, samotné ocenění probíhá v Praze obvykle při příležitosti Dne učitelů 28. března," sdělil radní pro školství ve Zlínském kraji Petr Gazdík.

Zdůvodnění návrhu:

Ing. Petr Hajný
Ing. Petr Hajný je od roku 1990 ředitelem Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Škola, kterou řídí, nabízí široké vzdělávací možnosti, vzdělávací nabídka je zaměřena na gastronomii, hotelnictví, podnikání, chovatelství a zahradnictví. Ve škole se také vzdělávají žáci se speciálními vzdělávacími potřebami ve stavebních, strojírenských a gastronomických oborech. Vzdělávání a školské služby se uskutečňují v několika budovách, škola má vlastní pekárnu, cukrářské dílny, Hubert - centrum, zahradnické dílny. Ing. Petru Hajnému se podařilo v uplynulých letech realizovat v rámci optimalizace náročná sloučení několika školských subjektů a úspěšně převzít a rozvíjet jejich vzdělávací nabídku.

Pod vedením Ing. Petra Hajného škola navázala dlouhodobou spolupráci s mnoha sociálními partnery. Ing. Petr Hajný cíleně rozvíjí intenzívní spolupráci s profesními organizacemi (Národní federace hotelů a restaurací ČR, Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Společenstvo cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR, Česká barmanská asociace, Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů ČR, Someliérský klub ČR, Šejkr - klub ČR, Asociace průvodců ČR, Česká jezdecká federace, Agrární komora, Hospodářská komora ČR). Stále většího významu nabývá členství školy v regionální radě Asociace hotelů a restaurací se sídlem v Lázních Luhačovice. Na základě této odborné spolupráce jako jedna z 20 pilotních škol ČR vytvořila tři vlastní školní vzdělávací programy v rámci projektu PILOT S.

Škola se pod vedením Ing. Petra Hajného velmi dobře prezentuje účastí v regionálních, celostátních i mezinárodních soutěžích, žáci, které škola vychovává, se umisťují na předních místech. Škola je také organizátorem a spolutvůrcem několika regionálních, celostátních i mezinárodních soutěží, workshopů a konferencí.

Ing. Petr Hajný mimo jiné úzce spolupracuje se Zlínským krajem při zajišťování prestižních krajských aktivit a akcí, např. při oceňování pracovníků ve školství, žáků, dobrovolných pracovníků nebo při vyhlašování sportovce Zlínského kraje.


Emilie Šimordová
Emilie Šimordová se zasloužila o úspěšný rozvoj Základní umělecké školy Hulín, příspěvkové organizace, zřizované od roku 2001 Zlínským krajem. Kořeny hudební školy v Hulíně sahají již k roku 1954, nicméně jako samostatná škola vznikla až v roce 1978. V roce 1985 byla ředitelkou školy jmenována právě paní Emilie Šimordová, která organizaci úspěšně řídí doposud. Škola prošla za ta léta mnoha změnami, rozšířila se nabídka vyučovaných hudebních nástrojů i nabídka uměleckých oborů - dnes jsou na škole vyučovány tři umělecké obory - hudební, výtvarný a literárně-dramatický, které spolu úzce spolupracují. Během svého dlouhodobého a cíleného působení v roli ředitelky paní Šimordová nemalým dílem přispěla k rekonstrukci a modernizaci prostor, ve kterých se realizuje umělecké vzdělávání.

Ve škole se vzdělává celkem 400 žáků, což znamená, že kapacita školy je naplněna na 100%, o studium na škole je dlouhodobě velký zájem. Vyučování probíhá také na dalších místech v ZŠ Kostelec u Holešova, ZŠ Pravčice a v Kulturním klubu Hulín. Na škole působí soubory jako např. Dětský pěvecký sbor Zvonky s dlouholetou tradicí, který úspěšně reprezentuje školu i Zlínský kraj na pěveckých soutěžích vyhlašovaných MŠMT a získává nejvyšší ocenění v domácích i zahraničních soutěžích, dále pak Dechový orchestr Morava, žesťové trio, pěvecká seskupení, hudební soubor Bohemica a soubor Dixieland.

Základní umělecká škola Hulín spolupracuje s řadou subjektů a institucí. Tato spolupráce přináší významná pozitiva. Ke vzájemné výměně zkušeností a k poznávání kultury jiných zemí přispívá i mezinárodní spolupráce, kterou ředitelka školy navazuje se zahraničními partnery. Taková spolupráce inspiruje v další práci a obohacuje o nové poznatky jak žáky, tak i učitele. Škola spolupracuje se Základní uměleckou školou ve Zlatých Moravcích (Slovensko) a s partnerskou Państwowou szkolou muzycznou I.st.om.Marcina Kamińskiego w Sierpcu (Polsko). Dechový orchestr Morava ZUŠ Hulín pravidelně spolupracuje s Dechovým orchestrem z Dolnej Súče (Slovensko).

Jako ředitelka školy se zapojuje do řady projektů, jako např. do projektu ZLINART v rámci 3. výzvy Zlínského kraje Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v oblasti podpory Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení, což se příznivě podílelo na zkvalitňování vyučovaných oborů. Významně se podílela na organizaci v pořadí už třetího ročníku projektu základních uměleckých škol zřizovaných Zlínským krajem ZUŠKA? ZUŠKA!, jehož cílem bylo založit novou festivalovou tradici a představit veřejnosti umění v podání žáků a učitelů základních uměleckých škol a tím prezentovat úroveň jejich vzdělávání.

Významný podíl má paní Emilie Šimordová na pořádání festivalu mládežnických dechových orchestrů, Festivalu V. Smoly, který se v letošním roce konal již potřicáté.

Žáci školy získávají nejvyšší ocenění v krajských a ústředních kolech soutěží ZUŠ, v recitační soutěži Wolkerův Prostějov, v mezinárodní soutěži ve zpěvu komorních ansámblů Stonavská Barborka, v mezinárodní interpretační soutěži "PRO BOHEMIA", v mezinárodní interpretační soutěži dechových nástrojů a v mezinárodní soutěži v komorní hře v polském Sierpcu.

Přirozená autorita ředitelky školy, její zkušenosti a zájem o vytvoření podnětného prostředí pro žáky ve všech oblastech vzdělávání se pozitivně promítají do celkové úrovně školy.



Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Zlínský kraj podpořil 75 projektů na obnovu venkova. Mezi obce rozdělí 40 milionů korun

Bezmála 40 milionů korun rozdělí Zlínský kraj mezi 75 projektů, které si připravily obce z regionu. Kromě tří už všechny schválila Rada kraje, zbývajícím musí dotaci ještě potvrdit krajští ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

Na Obchodní akademii Kroměříž se žáci dočkají nových učeben

Nové učebny pro výuku informačních technologií i cizích jazyků mají vzniknout ještě letos na Obchodní akademii Kroměříž, a to na místě stávajících, té ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

Bateriové trolejbusy šetří ovzduší. Ve Zlíně jezdí už 5 let

Zlín, město známé svou inovativní a ekologicky šetrnou dopravní politikou, oslavuje pět let od zavedení bateriových trolejbusů, které přispěly k význa ...





Sobota 27.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes