ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

16.04.2024
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou energetické soběstačnosti. V centru ekologických aktivit Sluňákov představil novou výzvu k rozvoji ekocenter.
Foto: mzp.cz
"Myslím si, že vést děti a mládež k ekologickému vnímání a cítění, učit je chápat význam klimatických změn a chránit přírodu, je dnes jedním z našich nejdůležitějších úkolů. Dlouhodobě proto podporujeme centra ekologické výchovy. V současnosti prochází ekocentry asi třetina dětí, chceme to zvednout na minimálně 50 % dětské populace, loni jsme proto podpořili rekordních 77 projektů za více než 275 milionů korun. Jedním z takových projektů je právě i festival Ekologické dny Olomouc, na který jsme pro letošní a příští rok poskytli dva a půl milionu z Národního plánu obnovy," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) při návštěvě centra ekologických aktivit Sluňákov, který Ekologické dny Olomouce organizuje - letos s tématem ověřených a transparentních informací o změně klimatu.

Zároveň zde ministr Hladík oznámil zcela novou institucionální podporu pro ekocentra připravovanou ministerstvem životního prostředí. "Cílem nové výzvy je pomoc ekocentrům stabilizovat a zkvalitňovat jejich služby. Chceme je podpořit v realizaci výukových programů, osvětě pro veřejnost i ve vzdělávání svých lektorů. Podpora ale míří třeba i na platy zaměstnanců ekocenter - mnoho jich má problém tyto výdaje pokrýt. Výzva je na tři roky a celkově si v ní mohou ekocentra sáhnout na 220 milionů korun," představil ministr životního prostředí s tím, že vyhlášení výzvy se připravuje na podzim tohoto roku. Zažádat o ni mohou ekologická centra, která jsou součástí sítě ekocenter a mají profil na webu www.ekocentra.cz. Část připravované výzvy je také určena pouze pro střediska ekologické výchovy, která jsou certifikovaná v síti ekocenter Pavučina. Těch je kolem 35.

"Rád bych mluvil za celou síť ekocenter Pavučina, protože jsme za takovouto výzvu vděční. Pohybuji se v ekologickém vzdělávání 30 let a tato pomoc je mimořádná. Navíc je to v době, která ekonomicky úplně nepřeje, že se to daří, mi přijde skoro jako zázrak. Je to stabilizovaná síť, která funguje a jsou to tisíce a tisíce dětí, které díky tomu projdou nejrůznějšími ekologickými programy, workshopy, semináři. A nejsou to jen děti, zaměřujeme se také na dospělé nebo maminky s dětmi," uvítal chystanou výzvu ředitel Sluňákova Michal Bartoš.

Na Přerovsku pak ministr zavítal do firmy, která se specializuje na výrobu vodíku takzvanou metodou pyrolýzy. "Technologie instalovaná ve Vlkoši u Přerova je navržena jako bezemisní a tepelně je schopna rozložit veškeré organické odpady jako plasty, pryž, použité pneumatiky či zmetky z plastikářské výroby. Produktem je vodík dostatečné kvality a směsný plyn - ten je možné použít jako palivo pro autobusy, auta, vysokozdvižné vozíky, kogenerační jednotky," popsal inovativní technologie ACTROM Jakub Štefanec ze společnosti Alternative Energy Systems a.s.

V Kroměříži na tamním Arcibiskupském gymnáziu pak ministr Hladík jednal se zástupci školy, ministerstva kultury a památkáři o možnostech umisťování fotovoltaik na památkově chráněné budovy. Součástí návštěvy Olomouckého kraje byla také odpolední prohlídka obce Slatinice, kde připravují projekt na výstavbu malé přečerpávací elektrárny na kopci Malý Kosíř. Ta má být, stejně jako třeba fotovoltaika nebo energetické využití odpadu součástí plánu na energetickou soběstačnost obce.

"Fotovoltaika na budovách vyrábí elektřinu jen tehdy, když svítí slunce. Zároveň ve stejnou chvíli nemusí být potřeba tolik energie, kolik solární panely vyrobí. A je potřeba ji někam uložit. Malou a nenápadnou přečerpávací elektrárnu s menší nádrží na kopci a větší pod ním, vidíme jako optimální řešení," říká Ondřej Mikmek (KDU-ČSL), starosta obce Slatinice, která ve svém plánu počítá i s rozvojem komunitní energetiky.

"Je skvělé, že se obce snaží o co největší energetickou soběstačnost. Vidím velký potenciál v takto sdílené energii, kdy z vlastních zdrojů může těžit celá komunita. O komunitní energetiku je navíc podle vypsané dotační výzvy Státního fondu životního prostředí mezi obcemi obrovský zájem," komentuje ministr Hladík.

Pracovní cestu po Olomouckém kraji ministr zakončil účastí na divadelním představení v Divadle na cucky v rámci Ekologických dní Olomouc, které se věnovalo hrozbě klimatu, a následnou večerní debatou s veřejností. Kromě ministra se jí zúčastnil i klimatolog Radim Tolasz, biolog Petr Pokorný, student environmentálních studií Petr Doubravský a režisér inscenace Michal Hába. Tématem debaty byl Green Deal, hrozba klimatu, odchod od uhlí do roku 2033 nebo otázka, kdo je zodpovědný za znečištění i snížení emisí CO2.

Zdroj: MŽP ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Zlínský kraj podpořil 75 projektů na obnovu venkova. Mezi obce rozdělí 40 milionů korun

Bezmála 40 milionů korun rozdělí Zlínský kraj mezi 75 projektů, které si připravily obce z regionu. Kromě tří už všechny schválila Rada kraje, zbývajícím musí dotaci ještě potvrdit krajští ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

Na Obchodní akademii Kroměříž se žáci dočkají nových učeben

Nové učebny pro výuku informačních technologií i cizích jazyků mají vzniknout ještě letos na Obchodní akademii Kroměříž, a to na místě stávajících, té ...

Bateriové trolejbusy šetří ovzduší. Ve Zlíně jezdí už 5 let

Zlín, město známé svou inovativní a ekologicky šetrnou dopravní politikou, oslavuje pět let od zavedení bateriových trolejbusů, které přispěly k význa ...

Na střední školy ve Zlínském kraji letos uchazeči podali 21 tisíc přihlášek

Letos bylo na střední školy ve Zlínském kraji podáno 21 tisíc přihlášek do denního studia. Téměř 19 tisíc z nich bylo na obory určené pro deváťáky zák ...





Pondělí 29.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes