ZlínDnes.cz
ZlínDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Cestovatelské přednášky provedou Kroměřížany Evropou i zámořím

30.12.2022
Cyklus Procestujte svět s Domem kultury zavede návštěvníky za první čtyři měsíce roku 2023 za medvědy do Kanady, do Číny plné protikladů, po evropských sopkách i do Rumunska - země moře i hor, zimy i léta.
Foto: mesto-kromeriz.cz
"S oblíbeným cyklem cestovatelských besed a jeho protagonisty mohou zájemci putovat po zemích, kam by se velmi často sami nevydali, a poznat končiny, které by zřejmě sami neprobádali. Cestovatelé je mohou svým vyprávěním, fotografiemi a záběry inspirovat k vlastnímu putování," řekl ředitel Domu kultury Pavel Sedláček.

Seriál cestovatelských besed odstartuje 11. ledna přednáška Kanada. Za medvědy a úžasnými scenériemi vezme návštěvníky cestovatel Tomáš Hájek. Kanada je prý snem každého cestovatele, který miluje divokou přírodu - nekonečné lesy plné divokých zvířat, monumentální kopce, ledovce, vodopády a jezera s vodou kouzelných barev. Za vidění stojí i kanadská velkoměsta, ne nadarmo se Vancouver, Calgary nebo Toronto umisťují mezi městy s nejvyšší kvalitou života na světě.

Únorové povídání zavede zájemce do Číny. Jakub Venglář představí ve čtvrtek 9. února velkou a bláznivou zemi. Najdou se tu klidná a tichá místa, kde odtikávají poslední okamžiky poklidné existence bez masového turismu, i oblasti, kde je třeba bojovat o svůj kousek vyhlídky. A místa, kde rostou nové mrakodrapy, dálnice nebo hotely, kam se oko podívá, a nic není překážkou. V "Říši středu" se dá najít všechno, po čem srdce cestovatele touží, a také spousta věcí, o kterých je lepší ani neslyšet.

Dalším dílem cestovatelské skládačky je beseda s Janem Vlasákem na téma Rumunsko. Ve čtvrtek 2. března mohou zájemci zamířit na jihovýchod Evropy. Slovy cestovatele Jana Vlasáka: "Za bolševika jsme za železnou oponu pronikali hodně zřídka. Ale i před ní se dal prožít zajímavý vandr. Balkán nikdy nezklamal. Jezdili jsme tam v létě, v zimě, do hor, k moři i do měst. Že je tam nebezpečno? Nefungují služby? Takovým řečem jsem se smál už tenkrát..."

Po sopkách Evropy provede Kroměřížany ve středu 15. března Jan Husák. A protože je kontinentální Evropa na aktivní sopky skoupá, vydá se na dobrodružnou cestu po vulkanických ostrovech evropských států. Prostřednictvím přednášky navštíví zájemci italské sopky Etnu a Stromboli, islandské Kraflu a Eyjafjallajökull i vulkány Teide a Cumbre Vieja na španělských Kanárských ostrovech.

Cestovatelský cyklus uzavře v sobotu 1. dubna Mezinárodní filmový festival Expediční kamera 2023 - největší cestovatelská a outdoorová akce v České republice. Tento unikátní projekt přinese nejlepší filmy sezóny z celého světa i novinky z domácí produkce.

"Jednotlivé besedy se uskuteční v sále Klubu Starý pivovar vždy v 18 hodin, filmový festival, který cyklus zakončí, proběhne v kině Nadsklepí," doplnil Sedláček.

Zdroj: Město Kroměříž
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 2006, budou letos oceněni Tatiana Dyková a bratři Petr a Matěj Formanovi. Slavnostní odhalení hvězd se ...

Výstava Baťa: 130 let poté láká na mimořádný doprovodný program

Zlín - Výstava ke 130. výročí založení firmy Baťa a 100. výročí filmové tvorby ve Zlíně s názvem Baťa: 130 let poté vrcholí. Ve svém závěru přinese be ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Ve Zlíně vystoupí jeden z nejtalentovanějších českých cimbalistů současnosti

Matěj Číp jako vůbec první Čech studoval cimbál v New Yorku. Je vítězem mezinárodních soutěží, dokonce hrál na Zimních olympijských hrách v Pekingu. V ...

Přijďte poznat tradiční masopustní zvyky na Valašsku a ochutnat zabijačkové speciality

V sobotu 3. února 2024 zavoní areálem Dřevěného městečka řeznické speciality a propukne masopustní veselí. ...





Pátek 26.4.2024
Zlínský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes